Tweedegraadsfuncties en -vergelijkingen 2de graad*Knock knock* “Who is there?” Oh, het zijn tweedegraadsfuncties- en vergelijkingen die voor de deur staan. Was je daarnaar op zoek? Perfect, want dan zit je op de juiste pagina. Deze ontdekkingstocht hoef je niet alleen te doen. Samen met leerkrachten Tine en Liesbeth neem je elke wiskundige hindernis met onderscheiding. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles. Ben je er klaar voor? Three, two, one and action! 

Wat moet je weten over tweedegraadsfuncties- en vergelijkingen? 

Tweedegraadsfuncties- en vergelijkingen behoren tot de wiskundige tak van analyse. Je maakte al eerder kennis met eerstegraadsfuncties- en vergelijkingen, maar nu gaan we een stapje verder. We gaan hier niet tot in detail de verschillen beschrijven tussen een eerste- en een tweedegraadsfunctie. Juist een korte samenvatting. 

Hoe ziet de grafiek van een tweedegraadsfunctie eruit? 

Je herinnert ongetwijfeld nog de grafiek van een eerstegraadsfunctie. Simpel gezegd is dat een rechte. Bij een tweedegraadsfunctie is de grafiek geen rechte, maar een parabool. Dat is een rechte die heel hard gebogen is, ook wel een symmetrische boog genoemd. Hier maken we een onderscheid tussen twee parabolen. Een dal- en een bergparabool. Bij een dalparabool zit de opening bovenaan. Bij een bergparabool zit de opening onderaan. 

Wat kom je te weten over tweedegraadsfuncties- en vergelijkingen? 

Er zijn in totaal zes lestrajecten gemaakt over tweedegraadsfuncties- en vergelijkingen. We sommen ze kort op. 

Tweedegraadsfuncties: kennismaking en transformaties.

Zoals steeds maak je eerst kennis met het onderwerp. Wat is het precies en hoe wordt het opgesteld. Ook toont Tine wat er gebeurt als je een bepaalde parameter aanpast van een tweedegraadsfunctie. Zo krijg je een goed beeld van de werking van zo’n tweedegraadsfunctie

Tweedegraadsfuncties: tweedegraadsvergelijkingen oplossen.

Hier vind je twee lestrajecten van terug. In het eerste deel leer je tweedegraadsvergelijkingen oplossen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. In het tweede deel lost Tine vraagstukken op. 

Tweedegraadsfuncties: vergelijking van een parabool opstellen.

Hier staat de parabool centraal. We zeiden het al: de grafiek van een tweedegraadsfunctie is een parabool. Maar hoe vormt die parabool zich nu precies? Dat legt Tine je uit in dit lestraject.

Tweedegraadsfuncties: omzetten en bespreken.

Er zijn twee functieomschrijvingen voor tweedegraadsfuncties nl. y=ax2 + bx + c en y = a(x-alpha)2 + beta. Om meer te weten te komen over de functie is de tweede functievoorschrift aan te raden. Geen paniek als echter het eerste voorschrift is gegeven. In dit lestraject leer je o.a. hoe de eerste vorm om te zetten naar de tweede vorm. Ook bespreekt Tine het tekenverloop van een tweedegraadsfunctie.

Overzicht van tweedegraadsvergelijkingen

Hier maakt Tine plaats voor Liesbeth. Zij gaat het aantal oplossingen en het teken van de oplossingen uitleggen.

Wat is er nog allemaal in het aanbod van WeZooz Academy?

Ben je nog op zoek naar online bijles over andere leerstof? Bekijk dan zeker eens het leerstofoverzicht. Met meer dan 1500 lesvideo’s op de website beschikken wij alvast over een ruim aanbod aan lessenvideo’s. Lol (Learning On-Line)

POPULAIRSTE LESTRAJECTEN


·     TWEEDEGRAADSFUNCTIES A: KENNISMAKING EN TRANSFORMATIES
·     OVERZICHT VAN TWEEDEGRAADSVERGELIJKINGEN
·     TWEEDEGRAADSFUNCTIES B: TWEEDEGRAADSVERGELIJKINGEN OPLOSSEN - DEEL 1
·     TWEEDEGRAADSFUNCTIES D: VERGELIJKING VAN EEN PARABOOL OPSTELLEN