Brexit Tips & Tricks

We gaan even terug naar 23 juni 2016. Die dag vindt er een referendum plaats in Groot-Brittannië. De Britten mogen namelijk zelf beslissen of ze in de Europese Unie blijven. Europa wacht in spanning af op de resultaten. Het resultaat veroorzaakt een schok van ongeloof. Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie. De brexit is een feit.


Brexit, het is geen gedachte meer of een doel. Nee, sinds 23 juni 2016 is het gewoonweg de realiteit. Met 52% en dus een nipte meerderheid besliste de Britse bevolking om uit de Europese Unie te stappen. Het 'leave-kamp' haalt de bovenhand van het 'remain-kamp'. Groot-Brittannië verlaat de Europese Unie. De brexit komt er!

Hoe is de brexit er kunnen komen?

In deze special, met Harry De Paepe als gids, doorloopt WeZooz Academy het chaotische parcours van Groot-Brittannië die geleid heeft tot de uiteindelijke brexit en het verlaten van de Europese Unie. We gaan hiervoor terug naar 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe moet het verder met Europa nadat het helemaal in puin ligt?

Brexit - Waarom uit de Europese Unie stappen?

De relatie tussen Groot-Brittannië en Europa is er altijd een van pieken en dalen geweest. Eerst was er Winston Churchill die na het einde van Wereldoorlog Twee met het idee kwam om een 'United States of Europe' op te richten. Het idee bleef echter een idee...

De rest bleef niet bij de pakken zitten.

In 1952 richten zes Europese landen de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op. Groot-Brittannië behoort niet tot die landen. Pas in 1972 worden ze lid van de Europese Unie, toen nog Europese Economische Gemeenschap (EEG). Het was hun derde aanvraag om lid te worden. Bij de vorige twee aanvragen zat de toenmalige Franse president Charles de Gaulle dwars. 

In 1975, drie jaar na hun lidmaatschap, organiseerden de Britten al een referendum om eventueel uit de EEG te stappen. Toen stemde 67% om lid te blijven. Van een brexit was toen geen sprake.

Brexit en het verlaten van de Europese Unie komt er toch!

42 jaar later komt er terug een referendum over een eventuele brexit. Premier David Cameron (Conservative Party) laat de Britten kiezen om de Europese Unie al dan niet te verlaten. Maandenlang wordt er intensief campagne gevoerd door voor- en tegenstanders van een brexit. Het zijn de voorstanders die het halen. Het verlaten van de Europese Unie komt er!

In deze special vertelt Harry van naaldje tot draadje over de brexit en het verlaten van de Europese Unie

Brexit-special op WeZooz Academy samen met Harry De Paepe.

Deze special werd gemaakt in samenwerking met Harry De Paepe van Doorbraak. Harry De Paepe (°1981) is niet gewoon een ervaren leraar geschiedenis. Hij schrijft ook op regelmatige basis artikels over de Britse politiek voor Doorbraak.be en Knack.be. Hij was hierover al te horen op Radio 1 en te zien op VRT en VTM. In het najaar verschijnt zijn boek, dat hij samen met VRT-journalist Flip Feyten schrijft, over wat de Engelsen zo ... nou ja, 'Engels' maakt.

POPULAIRSTE LESVIDEO'S