Verbes 1ste graad

In deze lestrajecten Frans leer je alles over de grammaire van de verbes of werkwoorden!Verbes

In de lessen Frans, en meer bepaald in het onderdeel grammaire, wordt er veel aandacht besteed aan de werkwoorden, of les verbes zoals we ze in het Frans noemen. Franse werkwoorden vervoegen, veel leerlingen worden er gek van. Logisch als je bedenkt hoeveel verschillende werkwoordsvormen er bestaan met elk hun eigen vervoegingsregels. Bovendien heb je ook heel wat verschillende tijden. Waarschijnlijk zullen benamingen als passé composé, imparfait, conditionnel présent, futur proche en indicatif présent je wel bekend in de oren klinken. Het zijn allemaal verschillende tijden die elk een specifieke uitgang geven aan het werkwoord. Ben jij de weg kwijt in dit oerwoud van vervoegingen, uitgangen en tijden? WeZooz Academy is graag jouw gids in dit spannende onderdeel van de Franse grammatica.

 

Verbes op ER

De meeste werkwoorden eindigen in het Frans op -ER. De grootste groep van deze werkwoorden zijn regelmatig en worden op de gewone manier vervoegd. Er bestaan wel enkele speciale gevallen (verbes particuliers) en het werkwoord aller, wat gaan betekent, is helemaal een buitenbeentje dat aparte aandacht nodig heeft. Erik legt je uit hoe je al deze werkwoorden vervoegt.

 

Verbes op IR

Je hebt ook heel wat werkwoorden in het Frans die op -IR eindigen. Deze werkwoorden kunnen opgesplitst worden in drie groepen:

  • Werkwoorden zoals finir (dubbele S in het midden!)
  • Werkwoorden zoals sentir (krijgen een e in de uitgang voor enkelvoudspersonen!)
  • Werkwoorden zoals ouvrir

In de groep van verbes en IR heb je ook nog twee speciale gevallen: venir en tenir. Marij toont je overzichtelijk en duidelijk hoe deze werkwoorden vervoegd moeten worden.

 

Vervoeging onregelmatige werkwoorden Frans

Wat zijn de moeilijkste Franse werkwoorden om te vervoegen? Etre, avoir, faire, aller, dormir, pouvoir, finir, vouloir, voir. Waarom? Omdat het allemaal onregelmatige werkwoorden (verbes particuliers) zijn. Dat wil zeggen dat ze niet de standaardregels vormen. Je moet deze vervoegingen gewoon van buiten kennen. Gelukkig hebben wij voor jou alles samengevat in handige en superduidelijke online lesvideo’s. Zo worden je toetsen en oefeningen op de Franse werkwoorden gemakkelijker dan ooit tevoren.

 

Overzicht verleden tijden Frans  

In het Frans heb je, net zoals in het Nederlands, verschillende vormen van de verleden tijd. We geven je graag een overzicht:

  • Passé composé
  • Imparfait
  • Passé récent
  • Passé simple

De passé composé en de imparfait zijn de meest gebruikt vormen van de verleden tijd in het Frans. Maar wanneer gebruik je nu precies de passé composé en wanneer is het beter om de imparfait te gebruiken? In een heldere online lesvideo zal Eric je uitleggen dat de imparfait meer gebruikt wordt voor beschrijvingen in het verleden. De passé composé wordt dan weer gebruikt voor plotse acties in het verleden.

 

Oefeningen Franse werkwoorden

In ons hoofdstuk Verbes bekijken we alle aspecten van de Franse werkwoorden. We tonen je de verschillende vormen van de verleden tijd (imparfait, passé composé,…), de tegenwoordige tijd (indicatif présent, conditionnel présent, impératif présent,…) en de toekomstige tijd (futur simple, futur proche,…). En ook de vele uitzonderlijke werkwoorden komen aan bod in onze leerrijke lesvideo’s. Genoeg theorie en oefeningen op de Franse werkwoorden om je punten van Frans te doen augmenter, zodat jij kan exceller! Twee regelmatige werkwoorden, die je met je ogen dicht zal kunnen vervoegen in het heden, het verleden en de toekomst!

 

Populaire lestrajecten Verbes