Eigenschappen van de bewerkingen 1ste graad A

Elke soort bewerking in de wiskunde heeft binnen de getallenleer enkele eigenschappen. Wat is het neutraal element? Het opslorpend element? Associativiteit, commutativiteit enzoverder! En dit allemaal voor de verschillende bewerkingen en verzamelingen binnen de getallenleer.




Eigenschappen van de bewerkingen

Elke soort wiskundige bewerking heeft binnen de getallenleer een aantal specifieke eigenschappen. In dit hoofdstuk vertellen we je er alles over. Zo kom je te weten wat het neutraal element is en wat het opslorpend element is. Heb je al wel eens gehoord van de termen associativiteit, commutativiteit en distributiviteit van rationale getallen en natuurlijke getallen? Neen…geen probleem hoor, want wij leggen het allemaal voor je uit van start tot finish!

 

Elke bewerking heeft zijn specifieke eigenschappen

Niet elke bewerking van rationale getallen of natuurlijke getalen heeft dezelfde eigenschappen. Zo is de optelling en de vermenigvuldiging commutatief en associatief, terwijl de deling en de aftrekking net niet commutatief en niet associatief zijn. De aftrekking en de deling hebben geen neutraal element, maar de vermenigvuldiging en de deling hebben wel een neutraal element. Klinkt dit allemaal als Chinees voor jou? Bekijk dan zeker de online lesvideo’s. Daarin leggen we je simpel en snel alle eigenschappen van de bewerkingen en alle verschillen uit zodat je het nooit meer vergeet.

 

Hoofdrekenen gemakkelijk maken

Het is niet voldoende dat je weet wat de verschillende eigenschappen zoals commutativiteit, associativiteit en distributiviteit betekenen. Je moet ze ook kunnen toepassen bij het rekenen want ze kunnen het jou een stuk gemakkelijker maken. Zeker bij het hoofdrekenen helpt een goed begrip van de eigenschappen van de bewerkingen om moeilijke oefeningen gemakkelijker te maken. Als je de eigenschappen goed kent, geef je jezelf verschillende trucjes om snel en juist te hoofdrekenen.

 

Het symmetrisch element

Heb jij ooit al gehoord van symmetrische elementen? Het symmetrisch element van een getal is nog iets anders dan het neutraal element. Bovendien is het symmetrisch element van een getal verschillend voor een optelling en een vermenigvuldiging. En als je eenmaal weet wat het symmetrisch element is, is de vraag: “Wat ben je ermee?”. Onze coole juf, Liesbeth, legt het voor jou allemaal uit in onze online lesvideo.

 

Distributiviteit

De distributiviteit is een eigenschap uit de wiskunde die moeilijker klinkt dan ze eigenlijk is. De term distributiviteit is afgeleid van het werkwoord distribueren, wat verspreiden of verdelen betekent. En dat is eigenlijk precies wat je doet als je de distributiviteit op een oefening toepast.

Neem bijvoorbeeld de volgende oefening: a.(b+c)

Als je de distributiviteit toepast, verspreid je de term a over b en c en krijgt dus: a.b + a.c

Een goed begrip van de distributiviteit helpt je om moeilijke rekenoefeningen gemakkelijk te maken. Zo wordt hoofdrekenen een fluitje van een cent! Bekijk het allemaal in onze lesvideo’s en lestrajecten. Dat is de simpelste manier om alles te weten te komen over de distributiviteit.

 

Populaire lestrajecten Eigenschappen van de bewerkingen