Les adverbes 1ste graad A

In deze trajecten Frans grammatica leer je alles over les adverbes of bijwoorden! 


Adverbes

In de lessen Nederlands heb je het waarschijnlijk al gehad over bijwoorden. In het Frans wordt een bijwoord 'un adverbe' genoemd. In deze lessenreeks kom je alles te weten over deze Franse bijwoorden. We laten je zien hoe je un adverbe vormt en waar het in een zin op de juiste plaats staat. Verder leggen we de verschillende soorten bijwoorden uit en tonen we hoe je de comparatif en superlatif van un adverbe vormt. De Franse lessenreeks van WeZooz Academy is de coolste taalcursus Frans die je kan vinden!

 

Wat is een bijwoord eigenlijk?

Om je uit te leggen wat een bijwoord is, beginnen we graag met een voorbeeld. In de zin ‘Zij is een heel mooi meisje’, is heel een bijwoord, dat hoort bij het bijvoeglijk naamwoord mooi. Bijwoorden zijn dus woorden die een bijvoeglijk naamwoord, maar ook een werkwoord, zelfs een hele zin of soms een zelfstandig naamwoord nader bepalen. Een bijwoord kan zelfs bij een ander bijwoord staan.

 

Bijwoord ≠ bijvoeglijk naamwoord

Een bijwoord (un adverbe) mag je niet verwarren met een bijvoeglijk naamwoord (un adjectif). Het zijn twee verschillende dingen, dat is zo in het Nederlands en dat is zo in het Frans. Een bijwoord wordt nooit vervoegd, het blijft steeds onveranderlijk. Een bijvoeglijk naamwoord is wel veranderlijk en past zich aan aan het woord waar het bij staat. In het Nederlands zijn bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden moeilijker van elkaar te onderscheiden dan in het Frans. Je zou haast gaan geloven dat het Frans gemakkelijker is dan het Nederlands!

 

Hoe vorm je 'un adverbe'?

We verklapten al dat 'un adverbe' nooit vervoegd wordt en dus onveranderlijk is. Hoe kan je 'un adverbe' herkennen en hoe kan het zelf vormen? Heel simpel, je neemt gewoon de vrouwelijke vorm van het adjectief en voegt hier -ment aan toe. Let op: er zijn ook uitzonderingen op deze regel! Wij overlopen ze met jou in onze online lesvideo’s.

 

Drie soorten adverbes

In het Frans bestaan er drie belangrijke soorten adverbes: de locutions adverbiales, de bijwoorden die afgeleid zijn van een adjectief en de bijwoorden die niet zijn afgeleid van een adjectief. Catherine zet ze voor jou op een rijtje en laat je enkele voorbeelden zien. Zo zal je snel het verschil begrijpen en kan je ze allemaal zonder problemen gebruiken als je mailt of belt met je Frans vakantielief of gewoon in je Franse toetsen!

 

Comparatif en superlatif van een adverbe

De comparatif (de vergrotende trap) en de superlatif (de overtreffende trap) zijn de trappen van vergelijking. We leggen je duidelijk en eenvoudig uit hoe je de comparatif en superlatif van een bijwoord en van een adjectief kan maken. Bovendien gaan we ook samen even door het lijstje van de onvermijdelijke uitzonderingen.

 

Populaire lestrajecten Adverbes