Gelijkvormigheid 2de graad



Van harte welkom op de categoriepagina van gelijkvormigheid. In twee lestrajecten gaat leerkracht Sjoert je wegwijs maken in wondere wereld van gelijkvormigheid en gelijkvormigheidskenmerken van driehoeken. “Hoe gaat die dat doen?”, horen wij je al denken. Dat antwoord mag je zelf ontdekken. Klik op één van de twee lestrajecten en klik vervolgens op “start het lestraject”. Veel plezier met de ontdekkingstocht. Bij WeZooz Academy ben je op de juiste plaats voor online bijles. Kies zelf wanneer je de lesvideo’s bekijkt en de oefeningen maakt.

Wat kom je te weten over gelijkvormigheid? 

Er zijn twee lestrajecten over gelijkvormigheid. In beide ligt de focus op gelijkvormige figuren en gelijkvormigheidskenmerken van driehoeken. Opgelet! Verwar gelijkvormigheid niet met congruentie. Bij congruentie zijn de twee figuren even groot. Bij gelijkvormigheid is de vorm van een figuur in verhouding met een andere. Ze zijn daarom niet even groot. 

Drie nieuwe gelijkvormigheidskenmerken van driehoeken. 

Uitleg over congruentie is terug te vinden bij de leerstof congruentie en gelijkvormigheid van de eerste graad. Met welke gelijkvormigheidskenmerken van driehoeken komt Sjoert dan precies af? Maak kennis met ZZZ (zijde-zijde-zijde), ZHZ (zijde-hoek-zijde) en HH (hoek-hoek). We vatten deze drie gelijkvormigheidskenmerken van driehoeken samen. 

De gelijkvormigheidskenmerken van driehoeken. 

 ZZZ, ZHZ en HH. 

We lijsten de drie gelijkvormigheidskenmerken van driehoeken even op met een korte beschrijving. Voor de volledige uitleg en bijhorende oefeningen klik je best door naar de lesvideo zelf.

·     ZZZ (zijde - zijde - zijde): Hoe ga je op basis van de zijden van de twee driehoeken afleiden of ze in verhouding zijn. Is de langste zijde van de ene driehoek even lang of in verhouding met de langste zijde van de andere driehoek? En is dit ook zo voor de andere zijden? Als dit het geval is, dan spreken we van het gelijkvormigheidskenmerk ZZZ.

·     ZHZ (zijde - hoek - zijde): Twee driehoeken zijn gelijkvormig als ze beiden gelijkbenig zijn en ook alle twee een rechte hoek van 90° hebben. We spreken dan van het gelijkvormigheidskenmerk ZHZ.

·     HH (hoek - hoek): Als bij twee driehoeken telkens twee hoeken gelijk zijn met elkaar dan spreken we van het gelijkvormigheidskenmerk HH.

In de lestrajecten is er na elke lesvideo een bijhorende oefening voorzien. Zo kan je de leerstof direct aftoetsen.   

Zijn er nog lesvideo’s over gelijkvormigheid?

Ja! Er zijn ook nog andere lesvideo’s terug te vinden op deze categoriepagina. Sjoert gaat gelijkvormigheid toepassen door de gelijkheid van producten te bewijzen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk dan snel de lesvideo. In de andere lesvideo maakt Sjoert een bewijs om een oefening over gelijkvormige driehoeken op te lossen. Heel interessant! Zeker bekijken want het is echt de moeite! 

Nog op zoek naar andere uitleg?

Ben je echter nog op zoek naar uitleg over andere leerstof? Bekijk dan zeker eens het leerstofoverzicht van WeZooz Academy. Met meer dan 1500 lesvideo’s en 1000 bijhorende oefeningen is WeZooz Academy de ideale partner voor online bijles. Al onze lesvideo’s zijn opgenomen met leerkrachten uit het vak. Dat kan gewoon niet meer fout lopen! De weg naar schitterende schoolresultaten is ingezet! Leren is gewoon leuk! LOL (Learning On-Line)!!

OVERZICHT LESTRAJECTEN: 

·     GELIJKVORMIGHEID A: KENNISMAKING EN GELIJKVORMIGHEIDSKENMERKEN - DEEL 1

·     GELIJKVORMIGHEID B: GELIJKVORMIGHEIDSKENMERKEN - DEEL 2