Reken- en tekenregels 1ste graad A

In de wiskunde-video's over reken - en tekenregels leer je hoe je bij getallenleer haakjes moet uitwerken en hoe je werkt met negatieve getallen en breuken. Zowel optellen en aftrekken als vermenigvuldigen en delen van haakjes. Negatieve getallen en breuken komen ook aan bod.

Reken- en tekenregels

Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen zijn vier van de basisbegrippen in de getallenleer. Bovendien gebruiken we het elke dag. In de winkel telt de man of vrouw achter de kassa op hoeveel je moet betalen voor al je aankopen samen. En als je wil weten hoeveel geld er nog op je bankrekening zal staan nadat je het juiste bedrag betaald hebt, brengt een simpele aftrekking de oplossing. Om goed te kunnen rekenen, is het belangrijk dat je alle rekenregels en tekenregels kent. WeZooz Academy helpt je hier graag bij met onze coole lesvideo's.

 

Gehele getallen optellen en aftrekken

In het hoofdstuk Verzameling N, Z en Q heb je geleerd wat gehele getallen zijn. Nu gaan we hierop verder en leggen we uit hoe je gehele getallen moet optellen en aftrekken. Om dit te kunnen, vertellen we je eerst wat de absolute waarde van een getal is en hoe dit kan helpen bij de berekening van een som of een aftrekking.

 

Rationale getallen optellen en aftrekken

In het hoofdstuk Verzameling N, Z en Q heb je geleerd wat rationale getallen zijn. Nu gaan we hierop verder en leggen we uit hoe je rationale getallen moet optellen en aftrekken. We laten je zien hoe je de verschillende breuken vereenvoudigd. Vervolgens tonen we hoe je de verschillende breuken in de optelling gelijknamig maakt. Dat zijn de twee eerste stappen die je moet doen voordat je de breuken echt kan optellen of aftrekken van elkaar. Als je dan nog de telers bij elkaar optelt of van elkaar aftrekt en de noemer behoud, heb je het resultaat. Dat resultaat kan je bovendien ook nog eens vereenvoudigen. Klinkt dit te ingewikkeld? Niet als Bart het voor je vereenvoudigt in een leuke online lesvideo.

 

Gehele getallen en rationale getallen vermenigvuldigen en delen

Ook voor het vermenigvuldigen en delen van gehele en rationale getallen bestaan er een paar rekenregels die erg belangrijk zijn in de getallenleer. We leggen je simpel uit hoe je een vermenigvuldiging en een deling van gehele getallen en breuken uitrekent. We kunnen je al verklappen dat het teken bepalen de belangrijke eerste stap is.

 

Haakjes wegwerken met plus en min ervoor

Tenslotte tonen we hoe je haakjes kan wegwerken met een plus- of een minteken ervoor. Eigenlijk is het heel gemakkelijk, maar dat maakt het niet minder belangrijk. De haakjes spelen trouwens ook nog een rol in ons volgend hoofdstuk Volgorde van bewerkingen. Hierin leer je welke bewerking je eerst moet uitvoeren om tot de juiste oplossing te komen.

  

Populaire lestrajecten Reken- en tekenregels