Vlakke Meetkunde 1ste graad A

Vlakke meetkunde gaat over meetkunde (je raadt het al) in het vlak. Van rechten tot lijnstukken, cirkels en andere vlakke figuren tot punten en lengtes. De basis van de meetkunde uit de eerste graad wiskunde.



Vlakke Meetkunde

De meetkunde in de wiskunde kan je eigenlijk onderverdelen in twee grote stukken: de vlakke meetkunde en de ruimtemeetkunde. In dit hoofdstuk vertellen we je alles wat je moet weten over vlakke meetkunde. We beginnen klein en leggen je uit wat een punt precies betekent in de meetkunde. Vervolgens breiden we het uit naar een lijn en een rechte en daarna komt het echte werk. Dan gaan we het hebben over vlakke figuren zoals cirkels, driehoeken en vierhoeken.

 

Wat is een vlakke figuur?

De basis van de vlakke meetkunde is het vlak. Het vlak is oneindig groot en bestaat uit oneindig veel punten. Een vlakke figuur krijg je als je een aantal van die punten met elkaar verbindt. Je zou dus kunnen zeggen dat een vlakke figuur een deelverzameling is van het vlak. In dit hoofdstuk leren we je ook wat een rechte, halfrechte, lijnstuk en middellijn precies is.

 

Definitie cirkel

Een cirkel is een soort van een vlakke figuur. De definitie van een cirkel is: de verzameling punten in een plat vlak met een constante afstand tot een centraal middelpunt. De afstand van het middelpunt tot de cirkel noem je de straal. Dat is heel belangrijk, want die gaan we nog kunnen gebruiken als we de oppervlakte en de omtrek van een cirkel willen berekenen. De diameter van een cirkel is lengte van de rechte lijn die kan worden getrokken tussen twee punten op de cirkel en door het middelpunt hiervan. Deze lengte is de grootst mogelijke afstand tussen twee punten op de cirkel. Too much information? In onze online lesvideo’s kan je het allemaal één voor één bekijken op je eigen tempo.

 

Verschillende vierhoeken

Zeg niet gewoon vierhoek tegen een trapezium of een parallellogram. OK, het zijn wel vierhoeken, maar dan wel speciale, met specifieke eigenschappen. Nieuwsgierig? We kunnen je alvast verklappen dat het iets te maken heeft met evenwijdige zijden. En hoe noem je een vierhoek waarvan alle hoeken en alle zijden aan elkaar gelijk zijn? Je komt het allemaal te weten in ons hoofdstuk over vierhoeken!

 

Wat is een driehoek?

Hoe herken je een driehoek? Aan zijn drie hoeken natuurlijk! Tot zover is iedereen nog wel mee als het gaat over driehoeksmeetkunde. Maar als we beginnen over hoogtelijnen, bissectrices, middelloodlijnen en zwaartelijnen worden er gewoonlijk al wat meer wenkbrauwen gefronst. Gelukkig is WeZooz Academy er om je alle eigenschappen van een driehoek klaar en duidelijk uit te leggen, met eenvoudige voorbeelden en coole lesvideo’s.

 

Oppervlakte en omtrek berekenen

Ken je de eigenschappen van de verschillende vlakke figuren al? Super, dan kunnen we echt aan de slag. We laten je zien hoe je de omtrek en de oppervlakte van een cirkel, een driehoek en een vierhoek berekent.

 

Populaire lestrajecten Vlakke meetkunde