Ontbinden in factoren 1ste graad A

Ontbinden in factoren is het omgekeerde van uitwerken binnen getallenleer. In deze reeks over wiskunde leert Bart je hoe je te werk gaat en welke methodes je kan gebruiken bij ontbinden in factoren.Ontbinden in factoren

In de getallenleer denk je bij het oplossen van een oefening meestal meteen aan het uitwerken van een opgave tot je de juiste uitkomst hebt gevonden. Maar…je kan ook het omgekeerde doen. We noemen dit het ontbinden in factoren. Bij het ontbinden in factoren gaan we veeltermen opnieuw uitschrijven als een product. Je zal zien dat we hier verschillende methodes kunnen gebruiken en dat ook het kwadraat, het verschil van kwadraten en de merkwaardige producten, die we eerder al tegenkwamen, ook een rol zullen spelen.

 

Gemeenschappelijke factoren voorop

Als je een veelterm wil ontbinden in factoren begin je altijd met de gemeenschappelijke factoren voorop te zetten. Hiervoor moet je twee dingen doen:

  1. De grootst gemene delen vinden van de coëfficiënten.
  2. Alle gemeenschappelijke letters met de kleinste exponent voorop plaatsen.

Als je deze twee stappen kent, wordt het een makkie om de gemeenschappelijke factoren van een veelterm voorop te plaatsen. En zo ben je al goed vertrokken om een veelterm helemaal te ontbinden in factoren.

 

Verschil kwadraten

De eerste stap bij het ontbinden in factoren is de gemeenschappelijke factoren voorop plaatsen. De tweede stap is ontbinden van het verschil van kwadraten. Om dit te kunnen doen, geven we je een toverformule mee die altijd werkt om een verschil van twee kwadraten te ontbinden in factoren. Als je voor de laatste stap dan nog het kwadraat van een tweeterm kan ontbinden, ben je zo klaar.

 

Kwadraat van tweetermen

De eerste stap bij het ontbinden in factoren is de gemeenschappelijke factoren voorop plaatsen. De tweede stap is het ontbinden van het verschil van kwadraten. In de derde stap moet je kijken of je het kwadraat van een tweeterm kan ontbinden. Hiervoor moet je opzoek gaan naar twee kwadraten en naar een dubbelproduct. Gelukt? Super, want nu ben je helemaal klaar met het ontbinden in factoren.

 

Bijles wiskunde

Heb je de les over het ontbinden in factoren op school niet goed begrepen? Geen paniek, want met de online lesvideo’s van WeZooz Academy wordt je bijles wiskunde simpel en leuk. Zoek gewoon even het hoofdstuk op dat je nog niet helemaal onder de knie had en klaar is kees!

 

Populaire lestrajecten Ontbinden in factoren