Wiskunde

Projectiestelling 1 - eigenschap van de rechthoekszijde

Bart neemt je in deze lesvideo mee naar zijn knutselhoekje om je iets meer te vertellen over eigenschappen van driehoeken enz. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Projectiestelling 1 - eigenschap van de rechthoekszijdeProjectiestellingeigenschap van de rechthoekszijde.

Bart is enthousiast! Hij vertrekt namelijk op reis naar het zuiden van Frankrijk. Iets waar hij naar heel hard naar uitkijkt is de brug van Millau. Hij omschrijft die brug als “een prachtig staaltje techniek”. Met veel kabels blijft deze brug overeind staan. Bart wil graag de lengte weten van de langste kabels van die brug. Hij berekent dit dankzij de projectiestelling van de eigenschap van de rechthoekszijde. Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de tweede graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. de projectiestelling: eigenschap van de rechthoekszijde?

In deze lesvideo verdiept Bart zich in de projectiestelling: eigenschap van de rechthoekszijde. Hij doet dit aan de hand van de langste kabels van de brug van Millau. Die twee kabels vormen een hoek van 90°. Samen met de weg van de brug vormt dit een rechthoekige driehoek. Zo kan hij die projectiestelling van de eigenschap van de rechthoekszijde toepassen.  

Wat is de projectiestelling: eigenschap van de rechthoekszijde?

Wat is nu precies projectiestelling van de eigenschap van de rechthoekszijde? Je kan deze projectiestelling enkel toepassen op een rechthoekige driehoek. Je kan die rechthoekszijde berekenen door de schuine zijde van de rechthoekige driehoek te vermenigvuldigen met een loodrechte projectie op de schuine zijde. Dan bekom je het kwadraat van de rechthoekszijde. Trek dan de wortel van de rechthoekszijde en klaar is kees. De projectiestelling van de eigenschap van de rechthoekszijde is berekend.

de formule: rechthoekszijde2 = schuine zijde · loodrechte projectie op schuine zijde

Zijn er nog lesvideo's over projectiestellingen?

Wil je nog een lesvideo over een projectiestelling bekijken, check dan zeker de lesvideo over de projectiestelling van de eigenschap van de hoogte op de schuine zijde. In het lestraject projectiestellingen kan je naast de lesvideo’s ook oefeningen maken. Bekijk zeker ook het overzicht van de stelling van Pythagoras. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.


driehoek vierkant rechthoek projectie rechthoekszijde schuine zijde rechthoekige driehoek zijde eigenschap eigenschap van de rechthoekszijde rechthoekzijde hoogtelijn loodrechte projectie


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!