Wiskunde

Projectiestelling 2 - Eigenschap van de hoogte op de schuine zijde

Bart neemt je in deze video mee op onderzoek om je iets meer te vertellen over verbanden binnen driehoeken enz. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Projectiestelling 2 - Eigenschap van de hoogte op de schuine zijdeProjectiestellingeigenschap van de hoogte op de schuine zijde.

Bart vertrekt op reis naar het zuiden van Frankrijk. Een activiteit die hij daar gaat doen is een zeiltocht. Bart is benieuwd naar de hoogte van de mast. Om dit te berekenen gaat hij de projectiestelling: eigenschap van de hoogte op de schuine zijde toepassen. Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de tweede graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. de projectiestelling: eigenschap van de hoogte op de schuine zijde?

In deze lesvideo verdiept Bart zich in de projectiestellingeigenschap van de hoogte op de schuine zijde van een driehoek. In een andere lesvideo legt Bart de andere projectiestelling: eigenschap van de rechthoekszijde uit. Bart probeert in deze lesvideo de hoogte van de mast te berekenen.

Wat is er zo bijzonder aan de projectiestelling: eigenschap van de hoogte op de schuine zijde?

De algemene definitie van deze projectiestelling zijn eigenschap luidt: “In een rechthoekige driehoek is de hoogte in het kwadraat gelijk aan het product van de stukken waarin ze de schuine zijde verdeelt.”  

In de lesvideo is de mast de hoogte en de lengte van het schip de schuine zijde. Bart wist al dat de lengte van het schip 13m is. De plaats van de mast verdeelt de lengte van het schip in 4m en 9m.

Het is dus belangrijk om steeds de wortel te nemen van de hoogte. Als Bart dit niet doet, weet hij nog steeds niet hoe hoog die mast is. Na zijn berekeningen ontdekt Bart dat de hoogte van de mast 6m is.

Zijn er nog lesvideo’s over projectiestellingen?

Naast deze lesvideo over de projectiestelling: eigenschap van de hoogte op de schuine zijde is er nog een andere lesvideo over een projectiestelling: eigenschap van de rechthoekszijde. Deze twee lesvideo’s vind je ook terug in het lestraject “projectiestellingen”. In dit lestraject kan je ook oefeningen maken op deze materie. Dan weet je of deze leerstof goed begrepen is door jou. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.

 


zijden bewijzen hoogte driehoeken gelijkvormigheidskenmerken eigenschappen schuine stukken bewijsjes bewijst kwadraat van hoogte gelijken


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!