Wiskunde

Oppervlakte en volume van een balk.

Bart berekent in deze lesvideo de oppervlakte en het volume van een balk . (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Oppervlakte en volume van een balk.Oppervlakte en volume van een balk.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. de oppervlakte en het volume van een balk?

In deze lesvideo vertelt Bart alles over het berekenen van de oppervlakte en het volume van een balk. Hij doet dit aan de hand van de verpakking van zijn tablet, één van zijn kerstinkopen. Die heeft de vorm van een balk, handig niet. In een andere lesvideo berekent Bart de opppervlakte en het volume van een cilinder. 

Deze lesvideo is een onderdeel ruimtemeetkunde van meetkunde van de eerste graad.  

Hoe bereken je de oppervlakte van een balk? 

Een balk bestaat uit zes rechthoeken waarvan telkens twee dezelfde zijn. Je hebt het voor- en achtervlak die even groot zijn. Daarnaast heb je het grondvlak en het bovenvlak met dezelfde afmetingen en tot slot de twee zijvlakken.

Voor de oppervlakte van een balk bereken je dus eerst de oppervlakte van het voorvlak (of achtervlak) en dat vermenigvuldig je maal twee.

Daarna bereken je de oppervlakte van een zijvlak en dat doe je maal twee. Tot slot reken je nog de oppervlakte van het grondvlak (bovenvlak) uit en vermenigvuldig je dat opnieuw maal twee.

Tel die drie getallen op en dan krijg je de totale oppervlakte van balk. Vergeet niet, de oppervlakte van een rechthoek is lengte maar breedte.

Hoe bereken je het volume van een balk?

Naast de oppervlakte berekent Bart ook het volume van een balk. Om dit te berekenen vermenigvuldig je de lengte, de breedte en de hoogte met elkaar. De uitkomst is altijd in kubieke centimeter, meter,.. 

Zijn er nog andere lesvideo's over ruimtemeetkunde? 

Bekijk naast de lesvideo over de oppervlakte en het volume van een balk, ook de andere lesvideo’s over oppervlakte en volume. In een andere lesvideo gaat Bart de oppervlakte en het volume van een cilinder berekenen. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.


oppervlakte volume balk wezoozacademy ruimtemeetkunde


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!