Wiskunde

Oppervlakte en volume van een cilinder.

Bart berekent in deze video de oppervlakte en het volume van eencilinder. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Oppervlakte en volume van een cilinder.oppervlakte en volume van een cilinder

In deze lesvideo gaat Bart de oppervlakte en het volume van een cilinder berekenen. Hij gebruikt hiervoor als voorbeeld de verpakking van zijn fles whiskey. Die heeft een cilindervormige verpakking. 

Deze lesvideo is onderdeel van ruimtemeetkunde van meetkunde van de eerste graad.

Wat zie je in deze lesvideo i.v.m. oppervlakte en volume van een cilinder?

Bart gaat in deze lesvideo uitleggen hoe de oppervlakte en het volume van een cilinder te berekenen. Hij gebruikt hiervoor een cilindervormige verpakking. 

Hoe bereken je de oppervlakte van een cilinder? 

De totale oppervlakte van een cilinder bestaat uit twee delen. De som van de oppervlakken van het grond- en bovenvlak en de oppervlakte van de mantel. 

Het grond- en bovenvlak zijn even groot en hebben de vorm van een cirkel. Het volstaat dus om een keer de oppervlakte te berekenen en die dan maal twee te doen. De oppervlakte van een cirkel is pi maal de straal tot de tweede.

Daarna bereken je de oppervlakte van de mantel. De mantel is eigenlijk een rechthoek want als je een cilinder doorsnijdt, krijg je een rechthoek. De oppervlakte van de mantel is de omtrek van de cirkel vermenigvuldigt met de hoogte van de mantel. Gebruik gerust je rekenmachine om dit te berekenen.

Hoe bereken je het volume van een cilinder?

De formule voor het berekenen van het volume van een cilinder is de volgende: oppervlakte grondvlak maal de hoogte. Het grondvlak van een cilinder is een cirkel en de formule daarvan is: π (pi) maal de straal tot de tweede. 

Zijn er nog lesvideo's over ruimtemeetkunde? 

Bekijk naast de lesvideo over de oppervlakte en het volume van een cilinder, ook de andere lesvideo’s over oppervlakte en volume. In een andere lesvideo gaat Bart de oppervlakte en het volume van een kubus berekenen. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.


bart oppervlakte eerste graad volume cilinder ruimtefiguren


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!