Wiskunde

Zwaartelijn - construeren

Liesbeth construeert in deze lesvideo wiskunde de zwaartelijnen van een driehoek. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Zwaartelijn - construerenLiesbeth gaat in deze lesvideo een zwaartelijn construeren. Dat dit niet moeilijk is, kon u al wel afleiden uit de lengte van de lesvideo. In nog geen twee minuten legt Liesbeth uit hoe een zwaartelijn te construeren en zo het zwaartepunt te bepalen. Dat moet één van de kortste lesvideo’s zijn op de site van WeZooz Academy. Een echte primeur dus en jij bent erbij! Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de eerste graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. zwaartelijn construeren?

Om een zwaartepunt te bepalen, moet je zwaartelijnen construeren. Voor een driehoek zijn dat er drie. Een belangrijk instrument voor de zwaartelijnen te construeren en zo het zwaartepunt te bepalen is een lat of geodriehoek. Je moet immers de helft van elke zijde bepalen en rechte lijnen kunnen tekenen. Mag je geen geodriehoek gebruiken voor het bepalen van het midden van elke zijde? Gebruik dan een passer en de methode van de middelloodlijn. In een andere lesvideo legt Liesbeth dat uit. 

Wat is er zo bijzonder aan zwaartelijnen construeren?

Even kort uitgelegd: Een zwaartelijn van een driehoek is een rechte door een hoekpunt van de driehoek naar het midden van de overstaande zijde. Liesbeth toont ons hoe we de zwaartelijnen van een driehoek kunnen construeren. Het snijpunt van de drie zwaartelijnen van een driehoek noemen we het zwaartepunt. Als de drie zwaartelijnen elkaar niet snijden in één punt, dan heb je waarschijnlijk niet nauwkeurig het midden bepaald van elke zijde.

Zijn er nog lesvideo's over driehoeken?

Naast een zwaartelijn construeren, gaat Liesbeth ook nog een middelloodlijn en een bissectrice construeren. In het lestraject speciale lijnen in een driehoek vind je deze lesvideo’s terug. Ook volgt er op elke lesvideo een oefening. Zo kan je direct uitmaken of de uitgelegde leerstof gekend is. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.

 


constructie construeren snijpunt hoekpunt zwaartelijnen zwaartepunt


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!