Wiskunde

Middelloodlijn - construeren

Liesbeth construeert in deze video de middelloodlijnen van een driehoek. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Middelloodlijn - construerenDrie leerlingen van Liesbeth hebben een snoepje verdiend. Ze behaalden nl. alle drie tien op tien op hun laatste toets. Liesbeth heeft echter maar één snoepje voorzien. Hoe gaat ze dat oplossen? Met een wedstrijd waar de drie leerlingen even ver staan van het snoepje. Wie als eerst het snoepje pakt, is gewonnen. Hoe kan ze nu ervoor zorgen dat elke leerling exact even ver van het snoepje staat? Dat kan ze doen door een middelloodlijn te construeren. Hoe dat gaat, legt Liesbeth haarfijn uit in deze lesvideo.  

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. een middelloodlijn construeren?

In deze lesvideo toont Liesbeth hoe je een middelloodlijn moet construeren. Zo heeft elke leerling een eerlijke kans om bij het snoepje te geraken. Ze staan dan elks even ver.

Hoe moet je een middelloodlijn construeren?

Voor een middelloodlijn te construeren heb je eerst en vooral een passer nodig. Zorg er voor dat de passeropening groter is dan de helft van de zijde van de driehoek. Zet de passer in het ene hoekpunt en teken langs elke kant een boogje. Doe dit ook in het andere hoekpunt en behoud dezelfde passeropening. Je zal zien dat de boogjes elkaar gaan snijden. Verbind (met een lat of geodriehoek) deze snijpunten met elkaar en dan ben je erin geslaagd om een middelloodlijn te construeren. Doe dit nu ook voor de twee andere zijden van de driehoek.

Wat is er zo bijzonder aan het construeren van een middelloodlijn?

Na het construeren van de drie middelloodlijnen, zal je merken dat deze drie elkaar ook snijden in één punt. Dat snijpunt bevindt zich even ver van de drie hoekpunten van de driehoek. Dat is tevens ook de plek waar Liesbeth het snoepje gaat leggen.

Zijn er nog lesvideo's over driehoeken?

Nog op zoek naar meer uitleg over driehoeken? Bekijk dan zeker eens dit lestraject of het overzicht. In het lestraject kan je ook oefeningen maken op het construeren van een middelloodlijn. Voor meer lesvideo’s over meetkunde, ben je hier op de juiste plek. Bij WeZooz Academy ben je op de juiste plaats voor online bijles.


wiskunde meetkunde geodriehoek tekenen hoeken passer constructie construeren constueren driehoeken middelloodlijnen middelloodlijn loodlijn


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!