Wiskunde

Bissectrice - construeren

Bart construeert in deze lesvideo wiskunde de bissectrices van een driehoek. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Bissectrice - construerenGoed nieuws! De minister van Cultuur gaat een nieuw festival organiseren. Voorwaarde is wel dat het exact even ver ligt van de E17 en de E40. Hoe kan je dit berekenen? Door het construeren van een bissectrice. Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de eerste graad.

Waarover gaat deze video i.v.m. het construeren van een bissectrice?

Liesbeth probeert in deze lesvideo te achterhalen op welke plek het festival kan georganiseerd worden. De voorwaarde is wel dat het exact even ver ligt van de E17 en de E40. Hiervoor moet zij een bissectrice construeren. Zo kan ze exact berekenen op welke plek het festival moet doorgaan.

Hoe moet je een bissectrice construeren?

Om te beginnen, hebben we het snijpunt nodig van de E40 en de E17. Die stellen we voor als twee rechten. Dat is het vertrekpunt om een bissectrice te construeren. Je kan dit ook voorstellen als een hoek waarbij het snijpunt in dit geval het hoekpunt is.

Neem nu een willekeurige passeropening. Teken een boogje op elke zijde. Ga nu met de passerpunt op elk getekend boogje staan en teken ook nu weer een boogje, binnen de hoek. Normaal snijden deze twee boogjes elkaar. Teken nu een rechte door het snijpunt van de boogjes en het snijpunt van de twee rechten (van de E40 en E17 in dit geval). Trek deze bissectrice wel door d.w.z. ook door het hoekpunt. Op deze manier moet je dus een bissectrice construeren.  

Naar welke plek heeft het construeren van een bissectrice geleid?

Wel naar verschillende plekken. Je kan nl. nog een tweede bissectrice tekenen. Dit kan je zien tijdens het bekijken van de lesvideo. Zeker doen dus!

Zijn er nog lesvideo's over driehoeken?

Nog op zoek naar andere lesvideo’s over construeren? In het lestraject speciale lijnen in een driehoek gaat Liesbeth naast een bissectrice ook een middelloodlijn en een zwaartelijn construeren. Wil je meer weten over driehoeken, check dan zeker en vast eens het overzicht. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.


driehoek cirkel geodriehoek passer constructie construeren snijpunt boogje middelpunt straal ingeschreven bissectrices deellijn hoektekening deellijnen tankstation loodrecht


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!