Specials

BREXIT - Het referendum dat besliste over de brexit.

Hoe zag de aanloop eruit naar het referendum dat besliste over de brexit?Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

BREXIT - Het referendum dat besliste over de brexit.Brexit-special op WeZooz Academy samen met Harry De Paepe.

Deze special werd gemaakt in samenwerking met Harry De Paepe van Doorbraak. Harry De Paepe (°1981) is niet gewoon een ervaren leraar geschiedenis. Hij schrijft ook op regelmatige basis artikels over de Britse politiek voor Doorbraak.be en Knack.be. Hij was hierover al te horen op Radio 1 en te zien op VRT en VTM. In het najaar verschijnt zijn boek, dat hij samen met VRT-journalist Flip Feyten schrijft, over wat de Engelsen zo ... nou ja, 'Engels' maakt.

De Brexit uitgelegd - Deel 5

Hoe is de uiteindelijke brexit nu eigenlijk tot stand gekomen? Dat legt Harry in deze lesvideo haarfijn uit. Zorg dat je goed zit en volg aandachtig deze lesvideo waarin Harry één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis uitlegt.

David Cameron belooft een referendum. 

In 2005, Tony Blair (Labour) wint dat jaar de verkiezingen, wordt David Cameron partijvoorzitter van 'The Conservative Party'. Mede door één bepaalde belofte wordt hij verkozen tot partijvoorzitter. Hij belooft dat er een referendum komt waarin de Britten zelf kunnen kiezen voor een brexit.

Referendum komt er voorlopig niet.

In 2010 zijn het terug verkiezingen in Groot-Brittannië. 'The Conservative Party' van David Cameron komt uit de bus als grootste partij, maar kan geen absolute meerderheid vormen. Daarvoor hebben ze te weinig stemmen gekregen. Cameron moet op zoek naar een coalitiepartner. Hij vindt die bij 'the Liberal Democrats' van Nick Clegg.

Clegg is zelf pro-Europa en Cameron belooft hem dat het referendum voor een eventuele brexit in de ijskast wordt gestopt.

UKIP bespeelt de publieke opinie.

 'The UK Independence Party' is een eurosceptische partij die in 1993 werd opgericht door Alan Sked. Zij willen niet liever dat er een referendum komt om de brexit te kunnen realiseren.

Referendum voor brexit als verkiezingsbelofte.

Mede door de druk van UKIP breekt Cameron zijn belofte. In 2013 belooft hij dat er een referendum komt als zijn partij 'the Conservative Party' een volstrekte meerderheid haalt bij de verkiezingen van 2015. Tot ieders verbazing slaagt 'the Conservative Party' erin om die volstrekte meerderheid te behalen in 2015.

Cameron kan nu niet anders dan het referendum aan te kondigen. Ook omdat de eurosceptische leden van zijn eigen partij nu mee de druk opvoeren.

Britten kiezen voor brexit.

Op 23 juni 2016 is het dan zover. De Britten trekken naar de stembus om te beslissen of ze blijven of weggaan van de Europese Unie. Het 'leave-kamp' trekt uiteindelijk aan het langste eind. Met 52% halen zij een nipte meerderheid tegenover het 'remain-kamp'. De Britten hebben voor een brexit gekozen. 

Op 29 maart 2017 startte Groot-Brittannië de procedure om uit de EU te stappen. De Britse ambassadeur bij de EU overhandigde op die dag artikel 50-brief aan de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Artikel 50 is de officiële manier waarop een lidstaat uit de Europese Unie mag stappen. Daarmee werd de brexit officieel in gang gezet. 

In een andere lesvideo kan je nog eens kijken hoe het allemaal begonnen is. Klik hier voor het volledige overzicht van de brexit-special. 


unie europa europese brexit referendum


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!