Specials

BREXIT - De heropbouw van Europa na Wereldoorlog II en het ontstaan van de Europese Unie.

Harry gaat eerst terug naar 1945 na het einde van Wereldoorlog II. Hoe moet het nu verder met Europa?Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt één van onze gratis lesvideo’s.
Bekijk de volledige video door je GRATIS te registreren of aan te melden.

Gratis proberen Aanmelden

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player
Brexit-special op WeZooz Academy samen met Harry De Paepe.

Deze special werd gemaakt in samenwerking met Harry De Paepe van Doorbraak. Harry De Paepe (°1981) is niet gewoon een ervaren leraar geschiedenis. Hij schrijft ook op regelmatige basis artikels over de Britse politiek voor Doorbraak.be en Knack.be. Hij was hierover al te horen op Radio 1 en te zien op VRT en VTM. In het najaar verschijnt zijn boek, dat hij samen met VRT-journalist Flip Feyten schrijft, over wat de Engelsen zo ... nou ja, 'Engels' maakt.

De Brexit uitgelegd - Deel 1

Op 23 juni 2016 wordt Europa wakker met een stevige kater. Met een meerderheid van 52% beslist de Britse bevolking om uit de Europese Unie te stappen. De brexit is een feit! Wat dreef de Britten hiertoe? Om dat te begrijpen, maken we een hele sprong terug in de tijd. Meer bepaald naar het einde van Wereldoorlog II in 1945. Harry De Paepe gidst je in vijf video's door het gehele parcours van Groot-Brittannië naar de uiteindelijke brexit. In deze video licht Harry toe hoe Churchill op zoek was naar een manier om de heropbouw van Europa tot stand te brengen. Ook het ontstaan van de Europese Unie komt aan bod. 

Heropbouw en bescherming Europa

In 1945 is Duitsland verslagen. De achtergebleven chaos en schade is echter niet te overzien. Europa ligt in puin. Komt daar ook nog de naderende dreiging van de Sovjet-Unie bij. De heropbouw van Europa dringt zich meer en meer aan. Winston Churchill, de toenmalige premier van Groot-Brittannië, recht de rug en gaat op zoek naar een oplossing voor de heropbouw en bescherming van Europa. De eerste stap voor het ontstaan van een Europese Unie is gezet.

Tijd voor het ontstaan van een Europese Unie?

Churchill vindt zijn oplossing in een 'United States of Europe'. Een samenwerkingsverdrag tussen Europese landen. Met voornaamste doelen de heropbouw van Europa en het afstoppen van de communistische dreiging van de Sovjet-Unie.  Die 'United States of Europe' komt er evenwel niet. Clement Attlee, de opvolger van Churchill is geen voorstander van het plan. Wanneer Churchill in 1951 aan zijn tweede termijn begint als premier van Groot-Brittannië is hij ook van gedachten veranderd.  Voorlopig is er van het ontstaan van een Europese Unie geen sprake meer.

Hoe is het ontstaan Europese Unie verlopen?

De andere landen bleven echter niet bij de pakken zitten. In 1952 richten zes landen, waaronder België, de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) op. De heropbouw van Europa staat hier voorop. Het ontstaan van een Europese Unie is een feit. Groot-Brittannië behoort niet tot oprichters van de EGKS. Pas in 1972 treedt Groot-Brittanië toe tot de Europese Unie. Toen nog Europese Economische Gemeenschap (EEG).

In een andere video licht Harry meer toe over het ontstaan van de Europese Unie met de focus op het hobbelige parcours van Groot-Brittannië vooraleer het toe kon treden. Klik hier voor het volledige overzicht van de brexit-special. 

 


unie europa europese brexit heropbouw churchill eeg egks


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!