Grammaire 1ste graad A

In de eerste graad Frans krijg je heel wat grammatica te verwerken! Hulp nodig bij het studeren? In deze reeks video's komen heel wat werkwoordstijden aan bod. Passeren nog de revue: l'adjectif, le substantif, l'article, l'adverbe, le pronom, le comparatif, le superlatif, la phrase en la préposition.

Video De Vorming van de Conditionnel Présent of onvoltooid tegenwoordige tijd! - Frans 1ste graad A
02:46

Hoe vorm je de conditionnel présent in het Frans? Onze expert Erik legt het je in deze video uit! (1ste graad)

Video Waar plaats je het Bijvoeglijk Naamwoord of l'Adjectif in de zin? - Frans 1ste graad A
02:29

Catherine laat je zien welke plaats het l'adjectif in de zin krijgt. (eerste graad)

Video Wat is een adjectif? - Frans 1ste graad A

Catherine legt je het adjectief uit.

Video Bon en Bien gebruiken in de Franse grammatica. Wat is het verschil tussen deze 2 woordjes? - Frans 1ste graad A
04:35

Erik legt je uit wanneer je in het Frans bon en bien dient te gebruiken. (1ste graad)

Video De comparatief en superlatief van bon en bien kom je te weten in deze lesvideo Frans! - Frans 1ste graad A
06:10

Dries vertelt je in deze video over de superlatief en comparatief van bon en bien! (eerste graad)

Video Hoe zet je een adjectif in het meervoud? Catherine doet het voor! - Frans 1ste graad A
03:46

Catherine laat je zien hoe je een adjectif of bijvoeglijk naamwoord kan aanpassen aan het meervoud. (eerste graad)

Video De Vrouwelijke Vorm van het Adjectif verschilt een beetje van haar mannelijke variant! - Frans 1ste graad A
07:48

Catherine legt je uit hoe je het adjectif in haar vrouwelijke vorm kan zetten. (eerste graad)

Video L'Adjectif of het Bijvoeglijk Naamwoord: de speciale gevallen. - Frans 1ste graad A
04:49

Catherine heeft het hier over l'accord de l'adjectif of over de speciale gevallen van het bijvoeglijk naamwoord in het Frans. (1ste graad)

Video Het Bezittelijk Bijvoeglijk Naamwoord heb je ook in het Frans! Ontmoet de l'Adjectif Possessif. - Frans 1ste graad A
03:54

Marij vertelt je in deze video Frans alles over het bezittelijk bijvoeglijk naamwoord. (eerste graad)

Video L'Adjectif Interrogatif, het vragend bijvoeglijk naamwoord in het Frans. - Frans 1ste graad A
02:13

Marij vertelt je in deze video over de adjectif interrogatif in het Frans. (eerste graad)

Video Le Comparatif et le Superlatif: inleiding. - Frans 1ste graad A
04:11

Erik legt je uit wat de comparatif en superlatif juist is. (eerste graad)

Video De Vergelijkende en Overtreffende Trap van het Bijvoeglijk Naamwoord of l'Adjectif. - Frans 1ste graad A
04:28

Erik legt je alles uit over de vergelijkende en overtreffende trap van het l'adectif. (eerste graad)

Grammaire

Veel leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar vinden de Franse grammatica moeilijk. Dat snappen we: een heleboel regels om te onthouden en voor elke regel bestaan er dan nog eens heel veel uitzonderingen die je van buiten moet kennen. Het hoofdstuk Grammaire is dan ook meestal niet het favoriete onderdeel van de meeste leerlingen. Gelukkig kan het ook anders, zoals bij WeZooz Academy!

 

Grammaire Frans wordt cool!

Onze enthousiaste leerkrachten Erik en Catherine leggen je alle regels en uitzonderingen van de Franse grammatica uit in coole online video’s. Ze draaien niet rond de pot, maar vertellen je simpel en snel wat je moet onthouden om vlotjes door je toetsen en examens van Frans te fietsen. Zo vermijd je dat je avondschool Frans moet volgen terwijl je favoriete tv-serie bezig is. En die oefeningen Frans als huiswerk zullen in no time opgelost zijn.

 

Franse werkwoorden vervoegen

Een belangrijk onderdeel van de Franse grammaire zijn de vervoegingen van de werkwoorden. Het Frans kent heel wat verschillende tijdsvormen: l’indicatif présent, le passé composé, l’indicatif imparfait, le futur proche, le conditionnel présent,…. En elke vorm wordt op een andere manier vervoegd. Wij leggen het je klaar en duidelijk uit en leren je ook de belangrijkste uitzonderingen op de regels, zoals de vervoeging van être en avoir. Werkwoorden vervoegen wordt voortaan een makkie!

 

Les adjectifs et les adverbes

Net zoals het Nederlands kent het Frans adjectieven (adjectifs) en bijwoorden (adverbes). We leggen je simpel uit wat het verschil tussen de twee, hoe je ze kan herkennen en hoe je ze moet vervoegen. De vorm van het adjectif is namelijk afhankelijk van het woord waar het bijhoort, en meer bepaald van het geslacht van dit woord. Verder leren we je ook de verschillende soorten adverbes kennen en hoe je zelf een adverbe samenstelt.

 

Les phrases

Om Frans goed te kunnen spreken en schrijven is het belangrijk dat je weet hoe een vraag (phrase interrogative) in het Frans gevormd wordt. We leren je de verschillende vraagwoorden en de juiste woordvolgorde in een Franse vraag. In het hoofdstuk “Les phrases” komt verder ook de ontkenning of la phrase négative aan bod.

 

Les prépositions

Voorzetsels of prépositions, Franse teksten staan er vol van. Ze vallen meestal niet op, want ze zijn meestal erg kort, maar ze zijn wel erg belangrijk. In onze leuke online lesvideo’s geven we je een overzicht van de meest gebruikt voorzetsels zoals en, à en de. Ook als je in het Frans wil vertellen waar je op reis bent geweest, moet je meestal een voorzetsel gebruiken. Maar welk voorzetsel is het juiste? Waarom gebruik je de ene keer en en de andere keer au en soms zelfs aux? Verwarrend? Onze online lesvideo’s maken je wegwijs en maken het weer helemaal helder.

 

Les pronoms

Les pronoms, in het Nederlands de voornaamwoorden, komen voor in verschillende vormen. Heb jij al gehoord van het COD en het COI? Het is de Franse benaming van het lijdend voorwerp, respectievelijk het meewerkend voorwerp in een zin. We leggen je uit wat het precies is en hoe je ze kan herkennen. Ook over les pronoms personnels en les pronoms relatifs kunnen onze coole leerkrachten je het één en ander vertellen.

 

Populaire lestrajecten Grammaire