Les verbes 1ste graad A

In deze lestrajecten Frans leer je alles over 'la grammaire des verbes' of de vorming van de werkwoorden!

Les verbes
Video L'imperatif: donner des ordres, conseils, ... - Frans 1ste graad A

Let bij het gebruik van de imperatief op tegen wie je het gebruikt!

Les verbes
Video De Vorming van de Conditionnel Présent of onvoltooid tegenwoordige tijd! - Frans 1ste graad A
02:46

Hoe vorm je de conditionnel présent in het Frans? Onze expert Erik legt het je in deze video uit! (1ste graad)

Les verbes
Video Het verschil tussen de Verleden Tijden in het Frans. Wanneer gebruik je de Imparfait, waneer de Passé Composé? - Frans 1ste graad A
04:25

Catherine legt je in deze video uit wanneer de imparfait of passé composé gebruikt worden in het Frans! (1ste graad)

Les verbes
Video De hulpwerkwoorden Avoir en Être kom je vaak tegen in het Frans. Maar wat is het verschil tussen beiden? - Frans 1ste graad A
03:16

Erik legt je in deze video het belangrijke verschil uit tussen de hulpwerkwoorden avoir en être! (1ste graad)

Les verbes
Video Devoir en Vouloir: 2 Verbes Modaux! - Frans 1ste graad A
03:48

Marij stelt je voor aan de verbes modaux: devoir en vouloir. (eerste graad)

Les verbes
Video Werkwoorden op - ER of verbes réguliers en -ER. Leer ze vervoegen in de Indicatif Présent.(deel 1) - Frans 1ste graad A
07:40

Dries leert je hoe je bijzondere werkwoorden op -er moet vervoegen in de indicatif présent. (1ste graad)

Les verbes
Gratis video!
Video Een mooi overzicht van de werkwoordstijden in het Frans krijg je hier in deze video! - Frans 1ste graad A
06:42

Dries geeft je een overzicht van de verschillende werkwoordstijden in het Frans. (1ste graad)

Les verbes
Video Werkwoorden op -ER komen erg veel voor in het Frans! - Frans 1ste graad A
02:18

Dries geeft je de 3 belangrijkste groepen werkwoorden op -er mee. (1ste graad)

Les verbes
Video Uitzonderingen bij de werkwoorden op -er. Met een handig trucje begrijp je het meteen! (deel 2) - Frans 1ste graad A
07:09

Dries laat je kennis maken met uitzonderingen bij de werkwoorden op -er. (1ste graad)

Les verbes
Video Wanneer is er in het Frans een accord van de Participe Passé bij de Passé Composé? Dit schema helpt je zeker op weg! - Frans 1ste graad A

Dries geeft je een schema dat het accord van de participe passé met de passé composé heel duidelijk maakt! (eerste graad)

Les verbes
Video De Samengestelde Tijden in het Frans: een overzicht! - Frans 1ste graad A
02:53

Catherine bezorgt je een mooi overzicht van alle samengestelde tijden in het Frans. (tweede graad)

Les verbes
Video De l'Impératif Présent, hoe dien je deze tijd te vormen? - Frans 1ste graad A

Catherine deelt in deze video wel erg veel bevelen uit! (1ste graad)

Les verbes

In de lessen Frans, en meer bepaald in het onderdeel grammaire, wordt er veel aandacht besteed aan de werkwoorden, of les verbes zoals we ze in het Frans noemen. Franse werkwoorden vervoegen, veel leerlingen worden er gek van. Logisch als je bedenkt hoeveel verschillende werkwoordsvormen er bestaan met elk hun eigen vervoegingsregels. Bovendien heb je ook heel wat verschillende tijden. Waarschijnlijk zullen benamingen als le passé composé, l'imparfait, le conditionnel présent, le futur proche en l'indicatif présent je wel bekend in de oren klinken. Het zijn allemaal verschillende tijden die elk een specifieke uitgang geven aan het werkwoord. Ben jij de weg kwijt in dit oerwoud van vervoegingen, uitgangen en tijden? WeZooz Academy is graag jouw gids in dit spannende onderdeel van de Franse grammatica.

 

Les verbes op ER

Heel veel werkwoorden eindigen in het Frans op -ER. De grootste groep van deze werkwoorden zijn regelmatig en worden op de gewone manier vervoegd. Er bestaan wel enkele speciale gevallen (les verbes particuliers) en het werkwoord aller, wat gaan betekent, is helemaal een buitenbeentje dat aparte aandacht nodig heeft. Erik legt je uit hoe je al deze werkwoorden vervoegt.

 

Les verbes op IR

Je hebt ook heel wat werkwoorden in het Frans die op -IR eindigen. Deze werkwoorden kunnen opgesplitst worden in drie groepen:

  • Werkwoorden zoals finir 
  • Werkwoorden zoals sentir 
  • Werkwoorden zoals ouvrir

In de groep van verbes en IR heb je ook nog twee speciale gevallen: venir en tenir. Marij toont je overzichtelijk en duidelijk hoe deze werkwoorden vervoegd moeten worden.

 

Vervoeging van onregelmatige werkwoorden Frans

Wat zijn de moeilijkste Franse werkwoorden om te vervoegen? Etre, avoir, faire, aller, dormir, pouvoir, finir, vouloir, voir. Waarom? Omdat het allemaal onregelmatige werkwoorden (les verbes particuliers) zijn. Dat wil zeggen dat ze niet de standaardregels vormen. Je moet deze vervoegingen gewoon van buiten kennen. Gelukkig hebben wij voor jou alles samengevat in handige en superduidelijke online lesvideo’s. Zo worden je toetsen en oefeningen op de Franse werkwoorden gemakkelijker dan ooit tevoren.

 

Overzicht van de verleden tijden in het Frans  

In het Frans heb je, net zoals in het Nederlands, verschillende vormen van de verleden tijd. We geven je graag een overzicht:

  • LE passé composé
  • L'Imparfait
  • Le passé récent
  • Le passé simple

Le passé composé en l'imparfait zijn de meest gebruikt vormen van de verleden tijd in het Frans. Maar wanneer gebruik je nu precies 'le passé composé' en wanneer is het beter om 'l'imparfait' te gebruiken? In een heldere online lesvideo zal Eric je uitleggen dat l'imparfait meer gebruikt wordt voor beschrijvingen in het verleden. Le passé composé wordt dan weer gebruikt voor plotse acties in het verleden.

 

Oefeningen Franse werkwoorden

In ons hoofdstuk 'Les verbes' bekijken we alle aspecten van de Franse werkwoorden. We tonen je de verschillende vormen van de verleden tijd (l'imparfait, le passé composé), de tegenwoordige tijd (l'indicatif présent, l'impératif présent, le conditionnel présent) en de toekomstige tijd (le futur simple, le futur proche). En ook de vele uitzonderlijke werkwoorden komen aan bod in onze leerrijke lesvideo’s. Genoeg theorie en oefeningen op de Franse werkwoorden om je punten van Frans te doen augmenter, zodat jij kan exceller! Twee regelmatige werkwoorden, die je met je ogen dicht zal kunnen vervoegen in het heden, het verleden en de toekomst!

 

Populaire lestrajecten 'Les verbes'