Wiskunde

Goniometrische getallen - tangens van een hoekgrootte

Sjoert Boone beklimt in deze video de mont Mathématique en probeert de hellingsgraad ervan te berekenen. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Goniometrische getallen - tangens van een hoekgrootteGoniometrische getallen: de tangens van een hoekgrootte.

 

Waarover gaat deze video ivm goniometrie?

In deze video verdiept Sjoert zich in goniometrische getallen en meer bepaald in de tangens van een hoekgrootte.

 

Hoe bereken je de hellingsgraad?

Er is een verband tussen de hellingshoek en het hellingsgetal in procent. Het hoogteverschil wordt berekend ten opzichte van de horizontale afstand. Het hellingsgetal bij een bepaalde hoek is dus het hoogteverschil gedeeld door de horizontale afstand.

Dat hellingsgetal is de tangens alpha en dat is dus gelijk aan de lengte van de overstaande rechthoekszijde RHZ gedeeld door de lengte van de aanliggende rechthoekszijde RHZ.

Omdat je niet elke keer een tekening zou moeten maken, kan je dit gewoon invoeren in je rekenmachine. De afronding doe je op 4 decimalen. Als je het omgekeerd wil doen en je hebt dus de tangens, maar je weet de hoek niet dan maak je de omgekeerde bewerking. Tangens tot de min eerste is vaak de seconde functie op je rekenmachine van de tangens. Et voila, tot zover deze video over  goniometrische getallen en meer bepaald over de tangens van een hoekgrootte.

 

Zijn er nog video's over goniometrie?

Wil je meer video's bekijken over goniometrische getallen, check dan zeker en vast ook deze video.

 


verband decimaal deling formule lengte verhouding rechthoekszijde hoekgrootte rekenmachine berekening rekentoestel aanliggende decimalen tangens helling overstaande hellingshoek hellingsgetal mont mathematique beklimming hellingen afr


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!