Economie

Verkoopprijs bepalen op basis van concurrentie

Je eigen prijs bepalen door te kijken naar de concurrentie of 'competitive pricing'.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Verkoopprijs bepalen op basis van concurrentiePrijsbepaling verkoopprijs op basis van de concurrentie

In de vorige video kon je zien waarom je favoriete paar sneakers in 2 winkels een andere prijs heeft. In deze video zie je dan weer wat een reden zou kunnen zijn dat de online prijs van diezelfde sneakers nog goedkoper is. De winkel en de online winkel bepalen hun prijs misschien op basis van de concurrentie

Inhoud: prijsbepaling verkoopprijs op basis van de concurrentie

Bij prijsbepaling op basis van de concurrentie, of ook wel competitive pricing genoemd, wordt de prijs van een product bepaald door te kijken wat datzelfde of een vergelijkbaar product kost bij de concurrentie.  

De winkel "Sneakers and things" die in de winkelstraat van je eigen dorp sneakers verkoopt, ondervindt daar uiteraard niet veel concurrentie. Het volgende dorp is 5 km verder en het is de enige schoenenwinkel in het dorp. 

De winkel "Sneakers.be" ondervindt veel concurrentie. Je hoeft de naam van je sneakers maar gewoon in te typen in Google en je krijgt meteen een hele lijst van andere online winkels met hun prijzen.

Hierdoor zal de online winkel dus lagere prijzen aanrekenen omdat zij veel meer concurrentie ondervinden.

Inhoud: prijsbepaling verkoopprijs op basis van de concurrentie - deel 2

Het voordeel van deze methode van prijsbepaling is dat de onderneming zich kan onderscheiden van de concurrentie. Een onderneming kan bepalen of het zijn producten meer of minder waard vindt dan soortgelijke aanbiedingen.

Het nadeel is dat de prijs lager kan zijn dan de kostprijs van het product. Een ander nadeel is dat de prijs te hoog of te laag kan zijn voor de consument.

Outro: prijsbepaling verkoopprijs op basis van de concurrentie

Nu ook de reden van het prijsverschil tussen fysieke winkels en online winkels duidelijker is, rest er nog één andere prijsbepalingsmethode. Hierdoor zal het duidelijker worden waarom sneakers van een bekend merk duurder zijn dan sneakers van een minder bekend merk.   


bepalen economie concurrentie verkoopprijs bedrijfseconomie competitive pricing kostprijs


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!