Economie

Totale kosten (TK), totale constante kosten (TCK), totale variabele kosten (TVK) bepalen

Frederik legt in deze lesvideo uit hoe je de totale kosten (TK), totale constante kosten (TCK) en de totale variabele kosten (TVK) gaat bepalen.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Totale kosten (TK), totale constante kosten (TCK), totale variabele kosten (TVK) bepalenTotale kosten (TK) bepalen

Daan en Amber zijn twee goede vrienden die een bedrijfje willen oprichten, 'Festi - Ice'. Ze willen met een kraampje ijsjes verkopen op festivals en evenementen. In een andere lesvideo zag je hoe Katrien de totale opbrengsten ging berekenen. Helaas betekent dit niet pure winst. Naast de totale opbrengsten heb je natuurlijk ook de totale kosten (TK). Frederik gaat je uitleggen hoe je die totale kosten gaat bepalen. Deze leerstof is onderdeel van bedrijfseconomie van de tweede graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. totale kosten (TK) bepalen?

In deze lesvideo gaat Frederik de totale kosten bepalen van het bedrijf 'Festi – Ice'. Hij berekent hiervoor de totale constante kosten (TCK) en de totale variabele kosten (TVK). Hij telt die twee dan op en bekomt zo de totale kosten.

Welke soorten kosten leiden tot de totale kosten?

Er zijn dus de totale constante kosten (TCK) en de totale variabele kosten (TVK). De totale constante kosten zijn kosten die hetzelfde blijven ongeacht het aantal stuk dat je verkoopt. Amber en Daan mogen dus 100, 200 of zelfs 1000 ijsjes verkopen: de huur van hun kraampje of de prijs van een standplaats blijft hetzelfde.

Ander verhaal bij de totale variabele kosten (TVK). Hier stijgen de kosten naarmate je meer stuks verkoopt. Hoe meer ijsjes Amber en Daan verkopen, hoe meer kosten ze gaan hebben.

Opgeteld vormen de totale variabele en de totale constante kosten de totale kosten.

Zijn er nog lesvideo’s over bedrijfseconomie?

Klik hier voor een overzicht van bedrijfseconomie van de tweede graad. Zo krijg je een goed beeld van onze lesvideo’s en lestrajecten over deze leerstof. In het lestraject ‘hoe ondernemen: het resultaat plannen’ kan je naast de lesvideo over totale kosten bepalen ook nog een oefening maken hierop. Op het einde is er ook nog een test met o.a. vragen over deze lesvideo. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.


bepalen graad tweede economie kosten totale bedrijfseconomie opbrengsten


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!