Economie

Prijsbepaling verkoopprijs op basis van de kosten

Prijsbepaling is een belangrijk begrip in de bedrijfseconomie, de verkoopprijs op basis van je kosten.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Prijsbepaling verkoopprijs op basis van de kostenPrijsbepaling verkoopprijs op basis van kosten

Hoe komt het dat je favoriete paar sneakers in 2 winkels een andere prijs heeft? Eén van de redenen kan zijn dat de winkel zijn prijs bepaalt op basis van de kosten. Bekijk even mee hoe dat juist in elkaar zit...

Inhoud prijsbepaling verkoopprijs op basis van kosten

Bij prijsbepaling op basis van de kosten, of ook wel cost-plus-pricing genoemd, wordt de prijs van een product bepaald door bij de kostprijs een winstmarge op te tellen.

Stel je voor dat de winkel op de Meir in Antwerpen "Sneaky" de sneakers kan aankopen aan € 30 per paar en dat ze elke maand 20 paar verkoopt. De totale vaste of constante kosten (TCK) bedragen € 4.000 euro per maand. In deze kosten zit € 800 aan huur van een prachtig pand op de Meir in Antwerpen en nog eens € 50 kosten aan elektriciteit en verwarming. De zaakvoerder van "Sneaky" wil een winstmarge van 150% bovenop de totale kostprijs. De berekening verloopt dan als volgt:

Totale variabele kosten (TVK) = 30 x 20 = 600

Totale constante kosten (TCK) = 850

Totale kosten (TK) = TVK + TCK =  1.450

winstmarge = 1.450*1,5 = 2.175

TK + winstmarge = 1.450 + 2.175 = 3.625

Verkoopprijs (VP) per eenheid = 3.625/20 = 181,25

VP = TK/Q + winstmarge

Inhoud prijsbepaling verkoopprijs op basis van kosten -deel 2

De andere winkel die je bezocht had, "Sneakers and things" in de winkelstraat van je eigen dorp kan de sneakers ook aankopen aan € 30 per paar en verkoopt ook elke maand 20 paar. De totale vaste of constante kosten (TCK) bedragen € 425 euro per maand. In deze kosten zit € 400 aan huur van een klein pand in de winkelstraat van je dorp en nog eens € 30 kosten aan elektriciteit en verwarming. De zaakvoerder van "Sneakers and things" wil ook een winstmarge van 150% bovenop de totale kostprijs. De berekening verloopt dan als volgt:

Totale variabele kosten (TVK) = 30 x 20 = 600

Totale constante kosten (TCK) = 430

Totale kosten (TK) = TVK + TCK = 1.030

winstmarge = 1.030*1,5 = 1.545

TK + winstmarge = 1.030 + 1.545 = 2.575

Verkoopprijs (VP) per eenheid = 2.575/20 = 128,75

VP = TK/Q + winstmarge

 

Doordat "Sneaky" dus in een exclusiever pand gelegen is en zij hun prijs bepalen op basis van hun kosten, zullen zij hun sneakers duurder verkopen dan "Sneakers and things"

Dit is een eenvoudige berekeningsmethode waarbij de ondernemer minstens zijn kosten zal overwinnen. Nadeel is echter dat de prijs hoger kan liggen dan die van de concurrentie, dat de consument de prijs te hoog vindt.

Tot slot: Inhoud prijsbepaling verkoopprijs op basis van kosten

Je weet nu dus wat een mogelijke reden kan zijn waarom je sneakers een andere prijs kunnen hebben in een andere winkel. Waarom nu juist de prijs van je sneakers online goedkoper is dan in de winkel, kan je ontdekken in de volgende video. Ga snel kijken!


economie prijsbepaling verkoopprijs bedrijfseconomie winstmarge cost-plus-pricing variabele kosten constante kosten


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!