Wiskunde

Som van de hoeken in een veelhoek.

Liesbeth gaat de som van de hoeken in een veelhoek berekenen. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Som van de hoeken in een veelhoek.De som van de hoeken in een veelhoek.

In een andere lesvideo berekent Liesbeth de eigenschappen van de diagonalen in een vierhoek. Wij blijven echter niet bij de vierhoeken en breiden uit naar veelhoeken. Naar hoe groot is de som van de hoeken in een veelhoek? Dat is exact wat Liesbeth gaat doen in deze lesvideo. Moeilijk? Helemaal niet! Bekijk aandachtig deze lesvideo en daarna heeft dit geen geheimen meer voor jou! Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de eerste graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. de som van de hoeken in een veelhoek?

In deze lesvideo begint Liesbeth met de som van de hoeken van een driehoek en bouwt hierop verder om zo de som van de hoeken in een veelhoek te berekenen. Na de driehoek komt dan de vierhoek, daarna de vijfhoek en ga zo maar door. De som van de hoeken in een veelhoek is op een eenvoudige manier te berekenen.

Hoe bereken je de som van de hoeken in een veelhoek?

De som van de hoeken van een driehoek is 180°. Van een vierhoek kan je twee driehoeken maken, dus is de som van de hoeken van een vierhoek 360°.

Als je twee diagonalen (een diagonaal verbindt 2 punten in een veelhoek die niet naast elkaar liggen) tekent in een vijfhoek krijg je drie driehoeken, dus in totaal 540°.

Een zeshoek kan je verdelen in vier driehoeken, dus in totaal 720°. Dat is in het kort uitgelegd de som van de hoeken in een veelhoek

Wat is nu de algemene formule voor het berekenen van de som van de hoeken in een veelhoek?  

Van een n-hoek kan je dus n-2 driehoeken maken. Bij een tienhoek heb je bijvoorbeeld acht driehoeken, 8 maal 180 = 1440°. De formule is (n-2) * 180. 

Zijn er nog lesvideo's over veelhoeken?

Zo bereken je dus de som van de hoeken in een veelhoek. Bekijk zeker ook eens de andere lesvideo's over veelhoeken. In deze lesvideo legt Liesbeth de soorten vierhoeken uit. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.

 


hoeken 180° driehoeken vierhoeken sommen veelhoeken vijfhoeken zeshoeken n-hoeken hoeken optellen


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!