Wiskunde

Eigenschappen diagonalen van een vierhoek

Liesbeth onderzoekt in deze lesvideo de kenmerken van de verschillende soorten vierhoeken. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Eigenschappen diagonalen van een vierhoekWelkom bij de lesvideo over de eigenschappen van de diagonalen van een vierhoek. Belangrijk vooraleer je deze lesvideo bekijkt, is dat je weet wat diagonalen zijn. Dit is een type lijnstuk tussen twee niet-aangrenzende hoeken in een veelhoek. Die veelhoek kunnen we hier al veranderen naar een vierhoek.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. de eigenschappen van de diagonalen van vierhoeken?

In deze lesvideo dompelt Liesbeth zich onder in de eigenschappen van de diagonalen van een vierhoek. Welke specifieke eigenschappen hebben diagonalen in een vierhoek? Lees dit verder om dit te weten te komen. Geen fan van lezen? Bekijk dan gewoon de lesvideo hierboven.

Welke specifieke eigenschappen van diagonalen van vierhoeken zijn er?

We vatten nog even kort samen wat een diagonaal is. Een diagonaal is een lijnstuk dat 2 punten met elkaar verbindt die niet naast elkaar liggen.

Wat zijn nu die eigenschappen voor diagonalen in een vierhoek. Liesbeth gaat de eigenschappen na voor elke vierhoek of die diagonalen loodrecht op elkaar staan, of ze even lang zijn en of ze elkaar middendoor snijden. Drie eigenschappen dus, maar ze zijn niet voor elke vierhoek van tel.

Welke vierhoeken hebben welke eigenschappen van diagonalen?

We overlopen de verschillende vierhoeken en hun eigenschappen van de diagonalen.

·       Trapezium: Een trapezium heeft geen specifieke eigenschappen. Juist twee diagonalen en dat is het.

·       Parallellogram: Een parallellogram heeft één specifieke eigenschap. Die is dat de diagonalen elkaar middendoor snijden. Elke diagonaal heeft dus twee helften die exact even lang zijn. Wat niet wilt zeggen dat de vier helften allemaal even lang zijn.

·       Rechthoek: Deze vierhoek heeft twee specifieke eigenschappen. Net zoals bij een parallellogram snijden de diagonalen elkaar middendoor. De andere eigenschap van de diagonalen is dat al die helften exact even lang zijn. Hier hebben de vier helften dus dezelfde lengte.  

·       Ruit: Bij een ruit snijden ook hier weer de diagonalen elkaar middendoor. Een andere specifieke eigenschap is dat de diagonalen loodrecht op elkaar staan.

·       Vierkant: Een vierkant heeft alle drie de eigenschappen die al eerder zijn vernoemd. De diagonalen staan loodrecht op elkaar, snijden elkaar middendoor en ze zijn allemaal even lang. 

Zijn er nog lesvideo's over vierhoeken?

Op zoek naar meer uitleg over vierhoeken. In dit overzicht vind je alle lesvideo’s en lestrajecten over vierhoeken terug. In deze lesvideo heeft Liesbeth het over som van de grootten van de hoeken in een veelhoek. Bij Wezooz Academy zit je goed voor online bijles.

 

 

 


vierkant trapezium rechthoek parallellogram ruit snijden eigenschappen loodrecht diagonalen even lang middendoor elkaar


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!