Wiskunde

Congruentiekenmerk bij driehoeken - ZZ90graden (RS)

Bart vertelt je in deze video iets meer over 1 van de 4 congruentiekenmerken (ZZ90). (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Congruentiekenmerk bij driehoeken - ZZ90graden (RS)Het congruentiekenmerk ZZ 90 graden of RS. In deze lesvideo maak je kennis met een van de vier congruentiekenmerken bij driehoeken: ZZ 90 graden of ook wel RS genaamd. R staat voor rechthoekszijde en de S staat voor schuine zijde. Deze leerstof is onderdeel van congruentie en gelijkvormigheid van meetkunde van de eerste graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. het congruentiekenmerk ZZ 90 graden of RS?

Bart verdiept zich in deze lesvideo in het congruentiekenmerk ZZ 90 graden of RS bij driehoeken. Hij gaat hier ook het bewijs van uitleggen.  

Wanneer zijn twee driehoeken congruent?

Twee figuren, in dit geval twee driehoeken, zijn congruent wanneer de overeenkomstige zijden even lang zijn en de overeenkomstige hoeken even groot. Moet je gaan bewijzen dat alle overeenkomstige zijden even lang en alle hoeken even groot zijn? Nee dat is niet nodig. Afhankelijk van het congruentiekenmerk, ZZ 90 graden of RS in dit geval, hoef je maar een bepaald aantal overeenkomstige zijden of overeenkomstige hoeken bewijzen. Is dat geen besparing van werk en tijd?

Wat betekent het congruentiekenmerk ZZ 90 graden of RS? 

ZZ 90 graden of RS is een congruentiekenmerk dat enkel kan toegepast worden in een rechthoekige driehoek. Zoals de naam al doet vermoeden, heb je een hoek van 90 graden nodig, een rechthoekige driehoek dus.

Voorwaarden voor het congruentiekenmerk ZZ 90 graden of RS is dat elke driehoek een dus een rechte hoek heeft van 90 graden en ook dat de twee paar zijden even lang zijn.  

Net zoals Bart doet in deze lesvideo moet je het bewijs kunnen schrijven.

Zijn er nog lesvideo’s over congruentiekenmerken?

Nog op naar andere lesvideo’s over congruentiekenmerken van driehoeken? In deze lesvideo gaat Bart het congruentiekenmerk ZHZ uitleggen. Een overzicht van de congruentiekenmerken bij driehoeken? Het lestraject ‘congruentiekenmerken’ helpt je verder. Naast een lesvideo voor elk congruentiekenmerk kan je ook telkens een oefening hierop maken. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.


bart driehoek hoek congruent driehoeken schuine zijde rechthoekige driehoek zijde congruentiekenmerk congruentiekenmerken congruentiekenmerken bij driehoeken gemeenschappelijke zijde 90 graden rs zz 90 graden rechte hoek


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!