Wiskunde

Congruentiekenmerk bij driehoeken - ZHZ

Bart vertelt je in deze lesvideo iets meer over het congruentiekenmerk ZHZ bij driehoeken. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Congruentiekenmerk bij driehoeken - ZHZHet congruentiekenmerk ZHZ bij driehoeken. Bart is de geknipte persoon om dit aan je uit te leggen. Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de eerste graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. het congruentiekenmerk ZHZ bij driehoeken?

In deze lesvideo verdiept Bart zich in het congruentiekenmerk ZHZ bij driehoeken. Hij gaat ook het bewijs toelichten.

Wanneer zijn twee driehoeken congruent?

Twee figuren, in dit geval twee driehoeken, zijn congruent wanneer de overeenkomstige zijden even lang zijn en de overeenkomstige hoeken even groot. Moet je gaan bewijzen dat alle overeenkomstige zijden even lang en alle hoeken even groot zijn? Nee dat is niet nodig.

Afhankelijk van het congruentiekenmerk, hier ZHZ, bij driehoeken hoef je maar een bepaald aantal overeenkomstige zijden of overeenkomstige hoeken te bewijzen. Is dat geen besparing van werk en tijd?

Wat betekent het congruentiekenmerk ZHZ bij driehoeken?

Driehoeken zijn dus congruent als ze exact even groot zijn. Als je twee zijden en een hoek van een driehoek kent, is dat eigenlijk genoeg om te kunnen zeggen dat die twee driehoeken congruent zijn. Belangrijk is hier dat de ingesloten hoeken exact even groot zijn. Dan spreken we van het congruentiekenmerk ZHZ bij driehoeken. ZHZ is de afkorting van zijde, hoek en zijde. Makkelijk om te onthouden, niet?

Zoals bij elk congruentiekenmerk bij driehoeken moet je ook bij ZHZ een bewijs kunnen geven. Na het uitleggen van een voorbeeld gaat Bart jou dit uitleggen. Zo scoor je hier de volle pot op de volgende test.

Zijn er nog lesvideo's over congruentiekenmerken?

Dit is de lesvideo over het congruentiekenmerk ZHZ bij driehoeken. Wil je nog lesvideo’s bekijken over congruentiekenmerken? Dan kan deze lesvideo je al verder helpen. Hier gaat Bart het congruentiekenmerk ZZZ uitleggen. In dit lestraject heb je een overzicht van de congruentiekenmerken. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.

 

 


bart driehoek hoek congruent ZHZ driehoeken zijde congruentiekenmerk congruentiekenmerken hoek zijde hoek zijde hoek zijde congruentiekenmerken bij driehoeken ingesloten hoek gemeenschappelijke zijde


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!