Wiskunde

Vierkantswortel van een rationaal getal

Liesbeth vertelt in deze video hoe je de vierkantswortel van breuken moet berekenen. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Vierkantswortel van een rationaal getalDe vierkantswortel van een rationaal getal.

Liesbeth heeft een probleem. Ze heeft nog maar één naamkaartje van WeZooz Academy over en wil er graag laten bijdrukken. Haar oude naamkaartjes zijn rechthoekig, maar nu zou ze graag vierkante naamkaartjes laten maken. Om de kosten niet te vergroten, wil ze voor haar nieuwe naamkaartjes dezelfde oppervlakte als bij haar oude. Hoe gaat ze nu de afmeting van haar vierkante naamkaartjes berekenen? Ze gaat dit doen aan de hand van de vierkantswortel van een rationaal getal.

Waarover gaat deze lesvideo i.vm de vierkantswortel van een rationaal getal?

In deze lesvideo legt Liesbeth uit hoe je de vierkantswortel van een rationaal getal berekent. Ze doet dit door de afmetingen te berekenen van een vierkant. In dit geval haar nieuwe vierkante naamkaartjes. Hiervoor moet ze de vierkantswortel nemen van de oppervlakte van haar laatste rechthoekig naamkaartje. Als ze dit berekend heeft, heeft ze de vierkantswortel van een rationaal getal.

Hoe werk je de vierkantswortel van een rationaal getal uit?

Om te beginnen nog eens de formule van een vierkantswortel.  Wortel a is gelijk aan b als en slechts als b kwadraat gelijk is aan a. Ook belangrijk is dat a altijd positief moet zijn.

De vierkantswortel van een breuk of van een rationaal getal: je neemt de wortel van de teller en die van de noemer. Zo bekom je een breuk met enkel gehele getallen. Geen vierkantswortels meer. Reken de breuk uit en dan heb je de vierkantswortel van een rationaal getal berekend.

Zijn er nog lesvideo's over de vierkantswortel van een rationaal getal?

Wil je meer weten over het gegeven vierkantswortel, check dan ook deze lesvideo. Deze twee lesvideo’s vormen samen het lestraject machten en vierkantswortels in ℚ. Na elke lesvideo’s vind je hier ook telkens een oefening terug. Op het einde van het lestraject is er een algemene test. Zo kan je aftoetsen of de leerstof goed begrepen is.

 

 


decimaal getallen breuken vierkantswortels rationaal rationale decimale begrensde wortel noemer teller voorwaarden voorwaardes onder van een


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!