Techniek

Kunststof plooien met behulp van een stralingsbalk.

Wim gaat kunststof plooien en gebruikt hiervoor een stralingsbalk. (1ste graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Kunststof plooien met behulp van een stralingsbalk.Kunststof plooien met de stralingsbalk

In een andere lesvideo toont Wim hoe je een stuk metaal kan plooien met een plooibank. In deze lesvideo gaat Wim een ander soort materiaal plooien namelijk kunststof. Hij gebruikt hiervoor geen plooibank, maar een stralingsbalk. Het doel van beide machines is hetzelfde, alleen is het met een ander soort materiaal en een andere werkwijze. Bij een stralingsbalk ga je gebruik maken van warmte. Deze lesvideo is onderdeel van het vak techniek van de eerste graad

Wat is een stralingsbalk? 

Een stralingsbalk is een toestel om een stuk kunststof mee te plooien. Dit doe je aan de hand van een weerstandsdraad. Dit is een dunne draad en wordt elektrisch verhit. Leg daar het stuk kunststof op waar het mag geplooid worden. Door de warmte is het stuk kunststof soepeler en kan je het plooien in de gewenste hoek. In de lesvideo doet Wim dit op een duidelijke manier voor. 

Enkele tips voor het plooien van kunststof. 

We geven ook graag nog enkele tips mee om het plooien van kunststof met een stralingsbalk te vereenvoudigen. Ze klinken zo logisch als 1+1 = 2, maar het kan zeker geen kwaad om het op te lijsten. 

  1. Verwijder de beschermfolie van het stuk kunststof. Vaak zit er nog een beschermende laag op het stuk kunststof. Haalt dit eraf vooraleer je het gaat verwarmen. 
  2. Let op voor de weerstandsdraad. Die is zeer warm en kan leiden tot brandwonden bij onvoorzichtigheid. 

Zijn er nog lesvideo's over techniek? 

Ben je helemaal mee met het plooien van kunststof met behulp van een stralingsbalk? In een andere lesvideo gaat Wim twee stukken metaal aan elkaar puntlassen. We verwijzen je ook graag door naar onze overzichtspagina van gereedschapsleer. Daar vind je nog andere lesvideo's van het vak techniek. Deze lesvideo is een samenwerking tussen WeZooz Academy en techniekgoeroe Wim Broos. 


weerstandsdraad techniek wezooz academy stralingsbalk


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!