Techniek

Nauwkeurig lijnen knippen dankzij het gebruik van een hefboomplaatschaar.

Wim legt uit hoe een hefboomplaatschaar te hanteren.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Nauwkeurig lijnen knippen dankzij het gebruik van een hefboomplaatschaar.Techniek: het gebruik van de hefboomplaatschaar.

Techniekgoeroe Wim Broos legt in deze lesvideo het gebruik van de hefboomplaatschaar uit. “Een wat?”, horen wij je al zeggen. U hoort en leest het goed: een hefboomplaatschaar. Vier lettergrepen en achttien letters in één woord. Wat dat precies is, legt Wim uit in de lesvideo. Deze leerstof hoort tot het vak techniek van de eerste graad.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. het gebruik van de hefboomplaatschaar?

Laat ons eerst beginnen met uit te leggen wat een hefboomplaatschaar juist is. Een hefboomplaatschaar wordt gebruikt om snel en nauwkeurig rechte lijnen te knippen. Dit is mogelijk door de lange hefboom. Wim toont het juiste gebruik van een hefboomplaatschaart door een stuk staal doormidden te knippen.

Waar moet je voor opletten bij het gebruik van een hefboomplaatschaar?

Een hefboomplaatschaar is dus bedoeld voor het knippen van plaatmateriaal. Hiervoor gebruik je bij een hefboomplaatschaar dus messen. Het is dus vanzelfsprekend dat die messen niet bot mogen zijn, scherp dus.

Nog enkele tips bij het gebruik van de hefboomplaatschaar.

We overlopen nog even andere tips om het gebruik van de hefboomplaatschaar vlotter te laten verlopen.  We lijsten ze op:

·         Neem de hefboom zo ver mogelijk naar achter vast. Hierdoor kan je altijd meer kracht zetten.

·         Plaats het afvalgedeelte van de te knippen plaat steeds onder het bovenmes. Dit gedeelte zal immers vervormd worden.

·         Om de plooiing te vermijden, plaats je best de tegenhouder tegen het werkstuk.

En ook de tip in het begin blijft zéér belangrijk, misschien zelfs het belangrijkste van allemaal. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn. Met botte messen ben je niets!

Zijn er nog lesvideo’s over techniek?

Voor meer lesvideo’s over techniek verwijzen wij graag door naar de pagina van gereedschapsleer. Een onderdeel van techniek van de eerste graad. Zo legt Wim het gebruik uit van een hoekschaar. Zeker de moeite dus.


gebruik techniek wim broos hefboomplaatschaar


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!