Frans

Les verbes en -RE (Type conduire)

Dries legt de werkwoorden op -re (type conduire) uit.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Les verbes en -RE (Type conduire)In een andere lesvideo legt Dries de vervoeging van de werkwoorden op –re uit van het type attendre. Hier in deze lesvideo gaat Dries de werkwoorden op –re van het type conduire vervoegen. Bij het type conduire zitten de regels een beetje anders in mekaar dan bij het type attendre. Bekijk dus zeker aandachtig de lesvideo hierboven zodat je hier geen fouten meer gaat op maken.

Waar gaat deze lesvideo over van werkwoorden op –re van het type conduire?

Dries gaat het werkwoord conduire vervoegen in de verschillende Franse tijden. Beginnen doet hij met l’indicatif présent oftewel de tegenwoordige tijd. Belangrijk hier is de stam. Je kan die op twee manieren onthouden. Oftewel vertrek je van ‘condui’ en voeg je de uitgangen eraan toe. De tweede manier is dat je begint met ‘conduis’. Ook hier ga je waar nodig de uitgangen aan toevoegen.  Let hier wel bij de derde persoon enkelvoud oftewel il, elle en on.  Hier is het niet conduis, maar conduit. Hier moet je dus de –s vervangen door een –t. In tegenstelling tot de andere vormen. Bij de je - vorm en de tu - vorm blijft het vervoegde werkwoord ‘conduis’. Bij de meervoudsvormen ga je nog uitgangen toevoegen.

Waar moet je nog opletten bij werkwoorden vervoegen op –re van het type conduire?

Bij werkwoorden op –re van het type conduire is het opletten geblazen bij sommige tijden. Zoals bij l’impératif bijvoorbeeld. Hier hangt het vervoegd werkwoord altijd samen met een COD. In het geval van het werkwoord conduire is dit dan niet ‘conduis’, maar ‘conduis-moi’. Let hier dus goed op!

Ook bij le passé composé is het type conduire een uitzondering. Normaal eindigt le participe passé van werkwoorden op –re steevast op een –u. Bij de werkwoorden van het type conduire is dat anders. In het geval van conduire spreek je van ‘j’ai conduit’ en niet ‘j’ai condu’.

Zijn er nog lesvideo’s over de werkwoorden op –re?

Ja, naast die van het type conduire is er ook een lesvideo over werkwoorden op –re van het type attendre. Daarnaast is er ook een lesvideo met de speciale gevallen of in het Frans les cas particuliers. Bij Wezooz Academy zit je goed voor online bijles! 


vervoegen werkwoorden frans verbes attendre re conduire dries -re


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!