Frans

Les verbes en -RE (Type attendre)

Dries vervoegt werkwoorden op -re van het type attendre.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Les verbes en -RE (Type attendre)In deze lesvideo gaat Dries werkwoorden vervoegen op –re van het type attendre. Om het overzichtelijk te houden, splitsen we de werkwoorden op –re op in drie categorieën. De bovenstaande lesvideo behandelt dus die van het type attendre. Daarnaast, in een andere lesvideo, gaat hij werkwoorden vervoegen op –re van het type conduire. In de derde categorie pakt hij de uitzonderlijke gevallen aan of om het op zijn Frans te zeggen: les cas particuliers. Zo heb je een duidelijk overzicht van werkwoorden vervoegen op –re.

Hoe ga je werkwoorden vervoegen op –re van het type attendre?

Werkwoorden vervoegen op –re hoe doe je dat nu precies? Te beginnen met de werkwoorden van het type attendre. Dries gaat attendre vervoegen in de verschillende tijden. Beginnen doet hij met l’indicatif présent of de tegenwoordige tijd. Als je dat al onder de knie hebt, zet je al een grote stap! Daarna legt hij de andere tijden uit. Le passé composé, l’impératif, l’imparfait, le futur simple en le conditionnel present. Al deze tijden komen aan bod en worden zorgvuldig uitgelegd door Dries. Het is altijd belangrijk om te beginnen met de stam van het werkwoord. In het geval van attendre is dat dus 'attend'.

Waar moet je opletten bij het vervoegen van werkwoorden op –re?

Het vervoegen van werkwoorden op –re hebben wel enkele aandachtspunten. Zo eindigt le participe passé bij le passé composé meestal op een -u. Bij het werkwoord attendre wordt dit dan 'j’ai attendu'. Dit is niet altijd het geval. Dat kan je zien bij de lesvideo over de werkwoorden op -re van het type conduire. 

De algemene regel bij het vervoegen van werkwoorden op -re is dat je vertrekt van de stam. Je laat dus -re weg. Bij le conditionnel présent en le futur simple ligt dat anders. Daar laat je enkel de –e op het einde weg. Je vertrekt dus van stam + r en dan voeg je de uitgangen eraan toe. Bijvoorbeeld voor le futur simple: 'j’ attendrai' en voor le conditionnel présent: 'j’attendrais'.

Zijn er nog lesvideo’s over het vervoegen van werkwoorden op –re?

Naast de werkwoorden van het type attendre zijn er ook nog werkwoorden op –RE die zich vervoegen als het werkwoord conduire. Daarnaast legt Dries ook de speciale gevallen nog uit van werkwoorden op –re. Zeker de moeite dus!


vervoegen werkwoorden frans verbes stam attendre re uitgangen


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!