Frans

COD: Plaats in de zin bij de werkwoorden van vréeself! Speciale gevallen (deel 2).

Catherine laat je in deze video kennis maken met de plaats van het COD bij de werkwoorden van vréeself.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

COD: Plaats in de zin bij de werkwoorden van vréeself! Speciale gevallen (deel 2).Welkom bij deel 2 van de speciale gevallen van het COD. In deel 1 vertelt Catherine je alles over de plaats van het COD bij l’impératif. In deze lesvideo vertelt Catherine je alles over de plaats van het COD bij de werkwoorden van vréeself. Wat dat precies betekent kom je hier te weten. Deze leerstof maakt deel uit van pronoms.

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. de werkwoorden van vréeself?

In deze lesvideo legt Catherine uit waar je het COD plaatst als het vervoegd werkwoord behoort tot de groep van vréeself. Wat is dat nu precies die vréeself horen wij je al denken. We leggen het even uit!

Wat is nu het verband tussen vréeself en het COD?

De algemene regel voor de plaats van het COD in een zin is dat die altijd voor de infinitief komt te staan. Als er een vervoegd werkwoord in de zin staat, dan komt het COD daarvoor te staan. Anders staat het COD altijd voor de infinitief.

Dit telt niet voor de werkwoorden van vréeself? Vréeself is een ezelsbruggetje voor de volgende acht werkwoorden: voir, entendre, écouter, regarder, faire, laisser, envoyer, sentir. Als één van deze acht werkwoorden vervoegd in een zin staan, komt het COD altijd hiervoor te staan. Ook als er een infinitief in de zin staat, komt het COD nog voor het vervoegd werkwoord. Bijvoorbeeld: Il vous regarde danser. We zien hier de infinitief van het werkwoord ‘danser’, ‘vous’ is hier het COD. Normaal zou ‘vous’ voor danser staan. Het vervoegd werkwoord is hier echter ‘regarde’. ‘Regarder’ behoort tot de groep van vréeself en dus komt het COD voor het vervoegd werkwoord te staan.

Zijn er nog andere video's over het COD?

In deze video ontdek je deel 2 van de speciale gevallen van het COD nl. de werkwoorden van vréeself. Ontdek snel de andere filmpjes over het COD. Bekijk hier nog eens de basisregels voor de plaats van het COD in een zin!

 

 


vormen vorm aan speciale herkennen zin gebruiken grammatica werkwoord lijdend voorwerp frans COD COI plaats infinitief meewerkend wie voor gevallen sfeerelv vreeself


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!