Frans

COD: Plaats in de zin bij l'impératif! Speciale gevallen (deel 1).

Catherine legt uit waar je het COD plaatst in een zin bij l'impératif.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

COD: Plaats in de zin bij l'impératif! Speciale gevallen (deel 1).Het COD ken je ondertussen al. Maar Frans zou Frans niet zijn mochten er geen speciale gevallen zijn. Ook bij het COD is dit niet anders. In deze lesvideo legt Catherine uit waar je het COD plaatst bij l'impératif positif en bij l'impératif négatif. Voor alle duidelijkheid: Catherine praat in de video over het pronom personnel, wat verwijst naar het COD. Het COD behoort immers tot de familie van les pronoms personnels. Op de overzichtspagina van pronoms kom je daar meer over te weten. In een andere lesvideo legt Catherine de werkwoorden van vréeself uit en de plaats van het COD daarbij. Heel interessante en belangrijke lesvideo dus.  

Waar gaat deze lesvideo van het COD en l'impératif over? 

In deze lesvideo legt Catherine de plaats van het pronom personnel COD uit bij l'impératif. Zij legt dit telkens uit aan de hand van een voorbeeld. Zo begrijp je de uitleg veel duidelijker. 

Wat komt er aan bod in deze lesvideo over COD en l'impératif. 

We splitsen l'impératif op in twee delen: l'impératif positif en l'impératif négatif. 

Plaats van het COD bij l'impératif négatif. 

Bij l'impératif négatif, of een negatief bevel, verandert er niet veel. Net zoals bij de algemene regel plaats je het COD voor het vervoegd werkwoord. Hier blijft alles hetzelfde. Met dit voorbeeld wordt het helemaal duidelijk: Ne les appelle pas. Die 'les' is het COD / pronom personnel en staat voor het vervoegd werkwoord, in dit geval 'appelle'. 

Plaats van het COD bij l'impératif positif.

Bij l'impératif positif, of een positief bevel, is er wel een verandering. Hier zet je het COD achter het vervoegd werkwoord en dus niet ervoor. Om verder te gaan met voorbeeld van l'impératif négatif: 'ne les appelle pas' verandert naar 'appelle-les'. Niet alleen zet je het COD 'les' achter het vervoegd werkwoord, tussen het vervoegd werkwoord en het COD zet je ook nog een koppelteken of in het Frans 'un trait d'union'.

Zijn er nog lesvideo's over het COD? 

Naast l'impératif zijn er werkwoorden die voor uitzonderingen zorgen bij de plaats het COD. Deze werkwoorden zijn beter bekend als de werkwoorden van vréeself. In deze lesvideo kom je daar alles over te weten.  


frans COD pronoms catherine impératif lijdend voorwerp negatif positif


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!