Technisch spreken en luisteren Nederlands voor anderstalige nieuwkomers (OKAN).

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player

Leraar: Hannelore Cornelis
Diploma: Bachelor secundair onderwijs Nederlands

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de Tips & Tricks!

Gratis proberen Aanmelden

Welkom in het lestraject technisch spreken en luisteren Nederlands voor anderstalige nieuwkomers. In vijf lesvideo's leer je de uitspraak van klanken van de klinkers en medeklinkers. Leerkracht van dienst is Hannelore. Zij is leerkracht Nederlands en ex-OKAN-begeleidster in het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas.

Dit lestraject is een samenwerking tussen WeZooz Academy en het GO!

Dit Gratis! lestraject bestaat uit 5 lessen,
Geschatte duurtijd: 15 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

 • Inhoudstafel Technisch spreken en luisteren Nederlands voor anderstalige nieuwkomers (OKAN).
 • Technisch spreken Nederlands - Het alfabet.

  Hannelore overloopt met jou het alfabet.

  Weet jij uit hoeveel letters het alfabet bestaat? Hoeveel klinkers en medeklinkers er zijn? Op die vragen krijg je in deze lesvideo het antwoord. Het antwoord op de eerste vraag geven we in elk geval mee. Het alfabet bestaat uit 26 letters. Die vraag zal je nooit meer fout beantwoorden. Bekijk de lesvideo voor de andere antwoorden.

 • Technisch spreken Nederlands - Lange en korte klinkers.

  Hannelore spreekt en legt de korte en lange klinkers uit.

  Ons alfabet telt 26 letters waarvan vijf klinkers, zes zelfs als de Y in het woord een klinker is. De andere klinkers zijn: A, E, I, O en U.  We kunnen ze onderscheiden in korte en lange klinkers. Dat is wat Hannelore in deze lesvideo gaat doen. Elke klinker wordt zowel kort als lang uitgesproken en geschreven. Zo hoor en zie je duidelijk het verschil. 

 • Technisch spreken Nederlands - Klinkers combineren.

  Ontdek in deze lesvideo welke klanken ontstaan bij het combineren van klinkers.

  In het Nederlands is het mogelijk om klinkers te combineren. Hierdoor ontstaat er een nieuwe klank. Hannelore overloopt in deze lesvideo welke precies. Toch is het ook opletten geblazen. Een paar combinaties klinken hetzelfde, maar worden anders geschreven. Het is dus belangrijk om hier aandachtig te blijven. Anders maak je fouten. Veel leerplezier. 

 • Technisch spreken Nederlands - Lastige medeklinkers.

  Hannelore legt de medeklinkers uit die op meerdere manieren uitgesproken worden.

  Ons alfabet telt vijf klinkers en 21 medeklinkers. Sommige van die medeklinkers hebben meerdere uitspraken. In deze lesvideo legt Hannelore uit dewelke. Elke "moeilijke" medeklinker komt aan bod en wordt, in close-up, duidelijk uitgesproken door haar. Dit helpt jou om de uitspraak van deze medeklinkers te begrijpen en ze zelf foutloos uit te spreken. Zo leer je deze woorden ook technisch juist spreken

 • Technisch luisteren Nederlands - Woorden hakken en plakken.

  Raad jij het woord dat we zoeken?

  Speel jij graag een spelletje? Dan moet je deze lesvideo zeker bekijken. We gaan namelijk woorden raden en zoeken. We doen dit door woorden te hakken en te plakken. In totaal gaat Hannelore zestien woorden eerst opsplitsen in klanken. Daarna is het aan jou om het juiste woord te raden. Vind jij ze allemaal? Veel succes!

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject