Telproblemen 3: Combinaties

Systematisch mogelijkheden tellen d.m.v. combinaties Leraar: Valery Vermeulen
Diploma: Doctoraat in de Algebraïsche Groepentheorie

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 3de graad!

Gratis proberen Aanmelden

Het concept van telproblemen wordt verder uitgebreid. Hier leer je hoe je de samenstellingen van situaties kan maken als de volgorde van de elementen niet belangrijk is.

Leer aan de hand van 3 video's hoe je telproblemen met combinaties kan oplossen, met of zonder herhaling. Je moet weten wat permutaties en variaties zijn, zodat je de concepten en situaties goed van elkaar kunt scheiden. Test je kennis op het einde van dit traject!

Dit lestraject bestaat uit 7 lessen,
Geschatte duurtijd: 18 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

 • Inhoudstafel Telproblemen 3: Combinaties
 • Systematisch mogelijkheden tellen d.m.v. combinaties

  Valery telt met combinaties. (3de graad)

  Valery telt systematisch mogelijkheden dmv combinaties. Hij laat een voorbeeld zien waar hij de formule op toepast om zo het aantal mogelijkheden te tellen. Hij laat je ook de algemene formule en notatie zien voor zo'n wiskundige telling.

 • Combinaties: Oefening 1

  1. Bij de lotto moet je 6 cijfers aankruisen. Je kan kiezen uit 42 cijfers. Hoeveel verschillende lottobiljetten kan je invullen?

 • Systematisch mogelijkheden tellen d.m.v. herhalingscombinaties

  Valery leert ons tellen d.m.v. herhalingscombinaties. (3de graad)

  Na systematisch mogelijkheden tellen met combinaties, leert Valery ons nu ook tellen d.m.v. herhalingscombinaties. Hij laat ons de algemene formule en notatie zien voor zo'n wiskundige telling. Dit wordt natuurlijk ook nog eens toegepast in een voorbeeld.

 • Combinaties: Oefening 2

  1. Je hebt een vierkante meter-moestuin waar je zelf groentjes in kweekt. In je vierkante meter-moestuin kan je 10 groentenplantjes planten. Je wil de volgende groenten in je tuintje: sla, wortelen en broccoli. Op hoeveel verschillende manieren kan je 10 plantjes kiezen?

 • Statistiek oefening - telproblemen

  Valery lost in deze statistiek oefening een van zijn befaamde telproblemen op. (3de graad)

  In deze statistiek oefening bekijkt Valery een van zijn befaamde telproblemen: Hoeveel mogelijke combinaties heeft een cijferslot? Dit filmpje staat onder de rubriek statistiek maar hoort eigenlijk bij telproblemenAangezien telproblemen en kansrekening vóór statistiek komt en deze eigenlijk mooi aansluiten op elkaar hebben we besloten om de specifieke oefening-filmpjes allemaal samen onder de rubriek statistiek te zetten. Om deze statistiek oefening (of telproblemen) op te lossen heb je best de theoriefilmpjes over telproblemen al gezien alsook het overzichtsfilmpje i.v.m. telproblemenOm deze oefening statistiek op te lossen bekijkt Valery eerst welke soort telprobleem er nodig is om de oefening op te lossen. Daarna gebruikt hij de formule die je in het theoriefilmpje kan zien om de oefening op te lossen. Check zeker onze andere filmpjes waarin Valery een oefening statistiek oplost!

 • Combinaties: Oefening 3

  1. Hoeveel getallen met 5 verschillende cijfers bestaan er?
 • TEST - Telproblemen 3: Combinaties

  1. Een firma heeft twee bedienden nodig (die hetzelfde werk moeten verrichten). Er zijn 8 kandidaten. Op hoeveel manieren kan de directie een selectie doen?

  2. Op hoeveel manieren kan men 4 kaarten nemen uit een boek van 52 kaarten?

  3. Je wilt iemand een doosje pralines kado geven. In de winkel kan je kiezen uit 10 verschillende pralines, en je kan er 20 in een doosje steken. Op hoeveel manieren kan je het kado samenstellen?

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject