Wiskunde 3de graad

Telproblemen 3: Combinaties


Deze WAC'ers volgden ook dit lestraject:

Onze gebruikers getuigen…

Jullie zijn mijn redders in nood :-O! Ik snap er niets van als ik het gewoon in mijn lestraject zie staan.

Chloé - Student

WeZooz Academy is echt een goed initiatief. Onlangs toonde ik ter herhaling een lesvideo in de les. Achteraf kreeg ik van enkele enthousiaste leerlingen de reactie dat ze het direct begrepen hadden.

Liesbet - Leerkracht wiskunde

Dankzij jullie lesvideo’s was ik geslaagd voor wiskunde, en ook voor economie heb ik enorm veel aan jullie gehad. Ik vind WeZooz Academy echt een uitstekende website!

Simon - Student

Ik ben zelf Franstalig maar wou toch eens een kijkje nemen op jullie website. Ik moet zeggen dat alles zeer duidelijk uitgelegd wordt! Een pluim voor jullie!

Pierre - Ouder

Ik ben best wel trots op mijn rapport en dankzij de WeZooz Academy-filmpjes zijn mijn punten voor wiskunde schitterend! Dank u!

Alanis - Student

Zo haal je een schitterend schoolrapport!

 • Les gemist of niet begrepen? Geen zorgen, je vindt ’t allemaal terug op WeZooz Academy.

 • Ook de moeilijkste lessen worden je op een gemakkelijke manier uitgelegd.

 • Onze gediplomeerde leerkrachten geven je alle info + tips & tricks om op elke toets hoog te kunnen scoren.

Telproblemen 3: Combinaties

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player

Leraar: Valery Vermeulen
Diploma: Doctoraat in de Algebraïsche Groepentheorie

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 3de graad!

Gratis proberen Aanmelden

Het concept van telproblemen wordt verder uitgebreid. Hier leer je hoe je de samenstellingen van situaties kan maken als de volgorde van de elementen niet belangrijk is.

Leer aan de hand van 3 video's hoe je telproblemen met combinaties kan oplossen, met of zonder herhaling. Je moet weten wat permutaties en variaties zijn, zodat je de concepten en situaties goed van elkaar kunt scheiden. Test je kennis op het einde van dit traject!

Dit lestraject bestaat uit 7 lessen,
Geschatte duurtijd: 18 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

 • Inhoudstafel Telproblemen 3: Combinaties
 • Systematisch mogelijkheden tellen d.m.v. combinaties

  Valery telt met combinaties. (3de graad)

  Bekijk preview

  Valery telt systematisch mogelijkheden dmv combinaties. Hij laat een voorbeeld zien waar hij de formule op toepast om zo het aantal mogelijkheden te tellen. Hij laat je ook de algemene formule en notatie zien voor zo'n wiskundige telling.

 • Combinaties: Oefening 1

  1. Bij de lotto moet je 6 cijfers aankruisen. Je kan kiezen uit 42 cijfers. Hoeveel verschillende lottobiljetten kan je invullen?

 • Systematisch mogelijkheden tellen d.m.v. herhalingscombinaties

  Valery leert ons tellen d.m.v. herhalingscombinaties. (3de graad)

  Bekijk preview

  Na systematisch mogelijkheden tellen met combinaties, leert Valery ons nu ook tellen d.m.v. herhalingscombinaties. Hij laat ons de algemene formule en notatie zien voor zo'n wiskundige telling. Dit wordt natuurlijk ook nog eens toegepast in een voorbeeld.

 • Combinaties: Oefening 2

  1. Je hebt een vierkante meter-moestuin waar je zelf groentjes in kweekt. In je vierkante meter-moestuin kan je 10 groentenplantjes planten. Je wil de volgende groenten in je tuintje: sla, wortelen en broccoli. Op hoeveel verschillende manieren kan je 10 plantjes kiezen?

 • Statistiek oefening - telproblemen

  Valery lost in deze statistiek oefening een van zijn befaamde telproblemen op. (3de graad)

  Bekijk preview

  In deze statistiek oefening bekijkt Valery een van zijn befaamde telproblemen: Hoeveel mogelijke combinaties heeft een cijferslot? Dit filmpje staat onder de rubriek statistiek maar hoort eigenlijk bij telproblemenAangezien telproblemen en kansrekening vóór statistiek komt en deze eigenlijk mooi aansluiten op elkaar hebben we besloten om de specifieke oefening-filmpjes allemaal samen onder de rubriek statistiek te zetten. Om deze statistiek oefening (of telproblemen) op te lossen heb je best de theoriefilmpjes over telproblemen al gezien alsook het overzichtsfilmpje i.v.m. telproblemenOm deze oefening statistiek op te lossen bekijkt Valery eerst welke soort telprobleem er nodig is om de oefening op te lossen. Daarna gebruikt hij de formule die je in het theoriefilmpje kan zien om de oefening op te lossen. Check zeker onze andere filmpjes waarin Valery een oefening statistiek oplost!

 • Combinaties: Oefening 3

  1. Hoeveel getallen met 5 verschillende cijfers bestaan er?
 • TEST - Telproblemen 3: Combinaties

  1. Een firma heeft twee bedienden nodig (die hetzelfde werk moeten verrichten). Er zijn 8 kandidaten. Op hoeveel manieren kan de directie een selectie doen?

  2. Op hoeveel manieren kan men 4 kaarten nemen uit een boek van 52 kaarten?

  3. Je wilt iemand een doosje pralines kado geven. In de winkel kan je kiezen uit 10 verschillende pralines, en je kan er 20 in een doosje steken. Op hoeveel manieren kan je het kado samenstellen?

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject