Kinematica

Racewagens volgen een Eenparig Veranderlijke Rechtlijnige Beweging of een EVRB! Leraar: Werner Tuytens
Diploma: Industrieel Ingenieur Elektromechanica

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 3de graad!

Gratis proberen Aanmelden

Leer hier alles over hoe we berekeningen kunnen uitvoeren over het bewegen van voorwerpen. De EVRB, de vrije val en de cirkelbeweging zijn drie belangrijke onderwerpen in de kinematica.

Dit lestraject bestaat uit 7 lessen,
Geschatte duurtijd: 20 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

 • Inhoudstafel Kinematica
 • Racewagens volgen een Eenparig Veranderlijke Rechtlijnige Beweging of een EVRB!

  Werner laat je zien hoe je de eenparig veranderlijke rechtlijnige beweging kan berekenen. (3de graad)

  Racewagens leggen steeds een eenparig veranderlijke rechtlijnige beweging af! Maar wat is deze beweging juist? En hoe bereken je de versnelling en snelheid van de eenparig veranderlijke rechtlijnige beweging?

   

 • Oefenles EVRB

  1. Een Bugatti Veyron EB16.4 trekt op van 0 tot 100 km/h in 2,5 s. Welke afstand heeft de auto hierbij afgelegd? Noteer het antwoord in meter.

 • De vrije val of vrije valbeweging beschrijven doe je zo. Maar eerst een leuk proefje!

  Werner legt je in deze video de formule uit van de vrije val. (3de graad)

  Als we een voorwerp vanaf een bepaalde hoogte laten vallen, is deze onderhevig aan de vrije val of vrije valbeweging. Maar hoe kan je deze vrije val nu in een formule gieten?

 • Oefenles Vrije val

  1. De Burj Khalifa in Dubai is met zijn 830m de hoogste toren ter wereld sinds 2010. Als ik een knikker laat vallen van die hoogte, met welke snelheid komt die dan beneden aan?

 • De Eenparige Cirkelbeweging is bijvoorbeeld de beweging die een kurk aan touwtje vertoont!

  Werner vertelt je in deze video alles over de eenparige cirkelbeweging. (3de graad)

  Al gehoord van de eenparige cirkelbeweging? Net als de eenparig rechtlijnige beweging kent ook de eenparige cirkelbeweging een constante snelheid.

 • Oefenles De eenparige cirkelbeweging

  1. In de speeltuin zet je je kleine broertje op een houten draaimolen die je zelf moet aanduwen. Met alle moeite in de wereld lukt het om de draaimolen te laten draaien aan 3,0 seconden voor één omwenteling. Welke versnelling ondervindt je broertje als hij op een afstand van 1,5 meter gaat zitten ten opzichte van het middelpunt?

 • Test jezelf - Kinematica

  1. Twee stenen worden gegooid aan de rand van een afgrond. Steen A wordt naar boven gegooid met een specifieke snelheid. Steen B wordt naar beneden gegooid met een snelheid die dezelfde grootte heeft. Dan kan je zeggen:

  2. Een pijl wordt met een snelheid van 40 m/s omhoog geschoten. Bij het terugvallen valt de pijl na 7,5 seconden op een dak. Hoe hoog is het dak boven de grond?

  3. Een atleet slingert een hamer in een horizontaal vlak rond. De ketting is 1,2 m  lang. De hamer draait in 2,0 s vijfmaal rond. Bereken de grootte van de baansnelheid.

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject