Magnetische krachtwerking

De Formule van de Lorentzkracht of Laplacekracht uitgelegd aan de hand van een experiment! Leraar: Werner Tuytens
Diploma: Industrieel Ingenieur Elektromechanica

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 3de graad!

Gratis proberen Aanmelden

Door magnetische velden en doorstroomde geleiders bestaan er elektrische motoren, luidsprekers en nog zoveel meer. Hoe werkt dit juist? Bekijk de lesvideo's, maak een paar oefeningen en doe de test!

Dit lestraject bestaat uit 6 lessen,
Geschatte duurtijd: 15 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

 • Inhoudstafel Magnetische krachtwerking
 • De Formule van de Lorentzkracht of Laplacekracht uitgelegd aan de hand van een experiment!

  Werner schotelt je de formule van de lorentzkracht of laplacekracht voor. (derde graad)

  De Laplacekracht of Lorentzkracht op een rechte geleider. Aan de hand van een experiment met een magneet en stroomdraad formuleert Werner de formule van deze lorentzkracht!

   

 • Oefenles Laplacekracht

  1. In welke zin gaat de kracht op de draad in onderstaande tekening? De stroomdraad is in het rood getekend, het veld in het blauw.
 • Werner test de Lorentzkracht op een Bewegende Lading in een Magnetisch Veld!

  Werner laat je een proefje zien waar de lorentzkracht op een bewegende lading in een magnetisch veld te zien valt. (derde graad)

  De Lorentzkracht op Laplacekracht zag je reeds in een vorige video. Maar hoe luidt de formule voor de Lorentzkracht op een bewegende lading in een magnetisch veld? Dat kom je te weten na het bekijken van deze lesvideo fysica!

   

 • Oefenles Lorentzkracht op een bewegende lading

  1. Een proton vliegt met een twintigste van de lichtsnelheid in een magnetisch veld. Het ondervindt daar een kracht van 1,0 microNewton. Hoe sterk is dit magnetisch veld?
 • De Gelijkstroommotor in de Elektromagnetisme

  Werner let je in deze video elektromagnetisme uit hoe een gelijkstroommotor werkt! (derde graad)

  Hoe werkt de gelijkstroommotor in de elektromagnetisme? Werner, fysica expert bij uitstek, legt het je graag uit in deze video!

 • Test jezelf - Magnetische krachtwerking

  1. Bereken de Laplacekracht op een geleider met een lengte van 12,0 cm die zich in een magnetisch veld bevindt van 2,55 Tesla en waardoor een stroom gaat van 0,500A. De veldlijnen staan loodrecht op de stroomzin.

  2. Een deeltje met een lading van 1,5 mC vliegt door een magnetisch veld van 0,500 Tesla. Daardoor ondervindt het een kracht van 12 newton. Bereken met welke snelheid het deeltje vliegt.

  3. Een draad bevindt zich in de buurt van een magneet zoals weergegeven in de schets. Welke van de vier schetsen eronder geeft de juiste richting en zin weer van de Laplacekracht op de draad?

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject