Fasediagrammen

Het Fasediagram geeft de Faseovergangen van een stof weer! (deel 1) Leraar: Jasper Dewit
Diploma: Licentiaat Biologie

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 2de graad!

Gratis proberen Aanmelden

In dit traject leer je over het gebruik van fasediagrammen. 

Dit lestraject bestaat uit 5 lessen,
Geschatte duurtijd: 15 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

 • Inhoudstafel Fasediagrammen
 • Het Fasediagram geeft de Faseovergangen van een stof weer! (deel 1)

  Jasper laat je kennis maken met het fasediagram in de fysica. (tweede graad)

  Al gehoord van een fasediagram in fysica? Hierin worden de verschillende faseovergangen van een stof visueel afgebeeld. Bij een fasediagram heb je een x-as en y-as, maar ook een tripelpunt. Jasper legt het je uit in deze uitvoerige fysica lesvideo!

   

 • Oefenles Fasediagram 1

  1. Bekijk goed onderstaande figuur met de fasediagrammen van 2 verschillende fictieve stoffen. Er zijn op de grafiek 4 verschillende punten getekend. Welk van die 4 punten geeft de standaard omstandigheden weer van 20°C bij een druk van 1013hPa, als je weet dat bij deze omstandigheden één van de twee stoffen vast is en de andere in dampfase.
 • Fasediagram - deel 2: hoe deze juist interpreteren?

  Jasper laat je zien hoe je een fasediagram het best kan interpreteren. (tweede graad)

  Hoe kan je correct een fasediagram interpreteren? En wat is een fasediagram juist? In deel 2 van deze video kom je het allemaal te weten!

 • Oefenles Fasediagram 2

  1. Onderstaande figuur geeft het fasediagram van water weer. Is er een speciaal verschil met andere stoffen? Welke van de volgende stellingen geeft weer of er al dan niet iets speciaal aan water is?
 • Test jezelf - Fasediagrammen

  1. In de bijgevoegde figuur zie je een tweetal fasediagrammen van twee verschillende stoffen. Daarnaast hebben we vier verschillende isobaren getekend. Welke lijn mogen we volgen om de tekeningetjes te krijgen die ernaast staan getekend?

  2. In de bijgevoegde afbeelding zie je aan de ene kant het fase diagramma van een stof. In dat fasediagram zijn een viertal overgangen getekend. Welke van de getekende overgangslijnen hoort bij de juiste voorstelling en volgorde van de aggregatietoestanden.

  3. Welke van de onderstaande stellingen is/zijn juist?

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject