Hoeken en loodrechten tekenen

Hoek tekenen even groot als gegeven hoek, zonder te meten Leraar: Bart Buytaert
Diploma: Lerarenopleiding Secundair Onderwijs

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 1ste graad A!

Gratis proberen Aanmelden

In dit lestraject leer je hoe je hoeken kan tekenen, die even groot zijn als een gegeven hoek, zonder deze eerst te meten.  Je leert ook hoe je loodrechten kan tekenen en controleren.

Dit lestraject bestaat uit 5 lessen,
Geschatte duurtijd: 15 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

 • Inhoudstafel Hoeken en loodrechten tekenen
 • Hoek tekenen even groot als gegeven hoek, zonder te meten

  Bart gebruikt de passer om een even grote hoek te tekenen. (1ste graad)

  Bart gebruikt de passer om in 2 stappen een gegeven hoek even groot te tekenen zonder te meten. Daarna meet hij zelfs afstanden met zijn passer om zotte Berta te helpen haar tuin te kopiëren.

 • Hoek tekenen even groot als gegeven hoek, zonder te meten: Oefeningen

  1.  Zijn deze hoeken even groot? Kopieer de afbeelding in een word-document, druk af en meet af zoals je in het filmpje geleerd hebt.

  2. Zijn deze hoeken even groot? Kopieer de afbeelding in een word-document, druk af en meet af zoals je in het filmpje geleerd hebt.  

 • Loodrechten tekenen en controleren

  Bart toont je in deze video hoe je kan zien of iets loodrecht is of niet en hoe je zelf iets loodrecht tekent. (1ste graad)

  Bart leert je in deze video hoe je loodrechten aan de hand van een koord of een passer kan controleren en met een geodriehoek kan tekenen.

 • Loodrechten tekenen en controleren: Oefeningen

  1.  

   Staan deze twee rechten loodrecht op elkaar? Kopieer de afbeelding in een word-document, druk af en meet af zoals je in het filmpje geleerd hebt.

  2.  

   Staan de rechten a en b loodrecht op elkaar? Kopieer de afbeelding in een word-document, druk af en meet af zoals je in het filmpje geleerd hebt.

 • TEST - Hoeken en loodrechten tekenen

  1. Staat het lijnstuk loodrecht op de rechte b? Kopieer de afbeelding in een word-document, druk af en meet af zoals je in het filmpje geleerd hebt.

  2. Staan de twee lijnstukken loodrecht op elkaar? Kopieer de afbeelding in een word-document, druk af en meet af zoals je in het filmpje geleerd hebt.

  3. Zijn volgende twee hoeken even groot? Ga dit na door middel van je passser.

   (Klik op de afbeelding met je rechtermuisknop om de afbeelding te downloaden en bijgevolg af te drukken.)

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject