Specials

De opkomst van de frontbeweging tijdens WOI en het bouwen van de IJzertoren!

Peter Verplancke van het museum aan de IJzer vertelt je in deze video alles over het ontstaan van de Vlaamse beweging aan de monument de IJzertoren.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt één van onze gratis lesvideo’s.
Bekijk de volledige video door je GRATIS te registreren of aan te melden.

Gratis proberen Aanmelden

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player
WO1: de IJzertoren.

 

Deze video werd gemaakt in samenwerking met het museum aan de IJzer. Wil je meer info, surf dan zeker eens naar de website.

 

Waarover gaat deze video over WO1?

In deze video over WO1 vertelt Peter Verplancke van het museum aan de IJzer je alles over de Vlaamse frontbeweging en de bouw van de IJzertoren.

 

Wat was de frontbeweging?

Tijdens WO1 waren er heel wat Vlamingen die zich vragen begonnen te stellen over het feit dat legerleiders Frans spraken. Bovendien hadden veel Vlamingen het gevoel minder rechten te hebben dan Franssprekenden.

Hieruit ontstond een Vlaamse beweging of frontbeweging. Ze gaven les in het Nederlands en maakten hun eigen grafzerken voor de overleden Vlamingen: de heldenguldengrafzerkjes. Dit was tegen de zin van velen en grafjes werden afgebroken. Het latere IJzerbedevaartcomité bouwde met de brokstukken van die zerkjes een IJzertoren in 1930 met de tekst AVV - VVK (allen voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus). Deze toren werd net na WOII vernietigd en met de brokstukken hiervan bouwde men dan de huidige Paxpoort. In 1965 werd een 2de, nog hogere IJzertoren gebouwd. 

 

 

Zijn er nog video's over WOI?

Wil je meer weten over WO1, bekijk dan zeker en vast ook deze video.


eerste 1 beweging frans nederlands wereldoorlog ijzer WO1 oorlog WOI slag Diksmuide IJzertoren frontbeweging Vlaamse grafzerkjes pax-poort ijzerbedevaart ijzerbedevaartcomité


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!