Specials

De IJzerslag: Algemeen!

Peter Verplancke van het museum aan de IJzer neemt je mee bovenop de IJzertoren om je de slag om de IJzer klaar en duidelijk uit te leggen.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt één van onze gratis lesvideo’s.
Bekijk de volledige video door je GRATIS te registreren of aan te melden.

Gratis proberen Aanmelden

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player
De slag om de IJzer in Diksmuide (de Westhoek).

 

Deze video werd gemaakt in samenwerking met het museum aan de IJzer. Wil je meer info, surf dan zeker eens naar de website.

 

Waarover gaat deze video ivm WOI?

Midden in de Westhoek, meer bepaald in Diksmuide, bevindt zich de IJzertoren. En waar beter dan hier kan je de slag om de IJzer verteld krijgen van een expert in kwestie: Peter Verplancke, conservator van het museum aan de IJzer.

 

Hoe verliep die IJzerslag?

In oktober 1914 trokken de Belgen zich terug achter de IJzer vlakbij Diksmuide, midden in de Westhoek. Ze kregen versterking van de Fransen, maar het Duitse leger slaagt er toch in de IJzer over te steken. De Belgen vormen een laatste linie langs de oude spoorweg Nieuwpoort - Diksmuide.

Op 25 oktober werden de sluizen in Nieuwpoort opengezet en liep de IJzervlakte onder water zodat de Duitsers vast kwamen te zitten.

Het Duitse leger steekt deze spoorlijn toch over in Pervijze en in Ramskapelle, maar uiteindelijk trekken ze zich terug.

Op 10 november wordt ook Diksmuide ingenomen.

 

Zijn er nog video's over WOI?

Wil je meer weten over WOI, check dan zeker en vast ook deze video.


eerste duitse wereldoorlog ijzer WO1 oorlog WOI geallieerden Westhoek slag Diksmuide onderwaterzetting Nieuwpoort IJzerslag IJzertoren leger


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!