Specials

DT-Workout 1: Tegenwoordige tijd, Vraagstelling en Gebiedende wijs!

Thomas neemt je mee naar de gymzaal voor een fikse DT- workout. Want trainen, is de enige manier om de regels onder de knie te krijgen.Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt één van onze gratis lesvideo’s.
Bekijk de volledige video door je GRATIS te registreren of aan te melden.

Gratis proberen Aanmelden

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player
DT- workout: tegenwoordige tijd, vraagstelling en gebiedende wijs.

 

Waarover gaat deze video over de DT-regels?

In deze video traint Thomas je in het gebruik van de DT-regels. Aan de hand van een stevige workout leert hij je moeilijkheden in de tegenwoordige tijd, bij een vraagstelling en bij de gebiedende wijs te trotseren.

 

Wat zijn de regels voor het gebruik van DT?

In de tegenwoordige tijd kan je enkel in de 2de of de 3de persoon enkelvoud een DT hebben. Dit kan bovendien alleen maar als er al een D in de stam staat (bijvoorbeeld bij het werkwoord "volharden". De stam is "volhard"). Je krijgt dan "jij volhardt" of "hij/zij volhardt". Bij het werkwoord "helpen" waar de stam "help" is, kan er dus nooit sprake zijn van DT. Bij een "vraagstelling" keer je het werkwoord en het onderwerp om. "Jij helpt" wordt dan "help jij". Zie je dat er bij de vraag geen T meer staat. Bij de vraag "Volhard jij" moet dus ook geen DT staan. Gebruiken we het onderwerp "U", dan moeten we wel een extra T schrijven: "Volhardt U?" want het is ook "Helpt U".

In de gebiedende wijs of imperatief tenslotte hebben we nooit DT. "Help!!!" is zonder T, dus "Volhard" ook.

 

Zijn er nog video's over DT-regels?

Wil je meer weten over de DT-regels, bekijk dan zeker en vast ook de filmpjes over de wederkerende werkwoorden en de verleden tijd.


tijd regels oefenen werkwoorden studeren tegenwoordige vraagstelling nederlands enkelvoud dt workout gebiedende wijs imperatief


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!