Wiskunde

Wiskunde oefeningen - verloop derdegraadsfunctie

Roberta waagt zich aan een staaltje gevorderde wiskunde in deze video over veeltermfuncties! (3de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Wiskunde oefeningen - verloop derdegraadsfunctieWiskunde oefeningen: het verloop van een reële functie - een derdegraadsfunctie.

 

Welke voorkennis heb je nodig voor deze wiskunde oefeningen?

Vaak heb je voor wiskunde oefeningen i.v.m. het verloop van functies de regel van Horner nodig. Sjoert heeft daar een leuk filmpje over hier. Voor het verloop van een derdegraadsfunctie heb je deze regel ook nodig. 

Een ander begrip dat vaak terug komt bij wiskunde oefeningen i.v.m. het verloop van functies (of bij deze derdegraadsfunctie) is de afgeleide en het verband met de richtingscoëfficient van de raaklijn.

 

Hoe verlopen deze wiskunde oefeningen?

Om het verloop van een reële derdegraadsfunctie te bepalen, begin je met het zoeken naar nulpunten.

Dit doe je met behulp van de regel van Horner. Vergeet daarna niet te ontbinden in factoren adhv de discriminant. Daarna kan je verder gaan met de 1ste afgeleide van je functie. Deze vertelt je of je functie stijgt of daalt.

De 2de afgeleide van je functie vertelt je of je functie hol of bol is.

Vul alles daarna in een tekenverloop om een duidelijk beeld te krijgen van het verloop van de derdegraadsfunctie. Teken tenslotte de functie in de grafiek. Voila, een geavanceerde wiskunde oefening.

 

Zijn er nog andere video's over veeltermen?

Wil je meer weten over veeltermfuncties, check dan zeker en vast ook deze video.


wiskunde grafiek oefeningen functie richtingscoëfficiënt dalen stijgen tekenverloop buigpunt raaklijn oefening hol bol kom wiskunde oefeningen derdegraadsfunctie verloop reele


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!