Wiskunde

Afgeleide van een functie

Roberta legt in deze lesvideo het begrip afgeleide van een functie uit en laat een voorbeeld zien. (3de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Afgeleide van een functieDe afgeleide van een functie.

 

Waarover gaat deze video ivm afgeleiden van een functie?

Laat je aandacht niet afglijden! In deze video verdiept Roberta zich in de afgeleide van een functie. Een afgeleide is eigenlijk de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in een punt. 

 

Wat is een afgeleide van een functie?

Per definitie is een afgeleide de richtingscoëfficiënt (rico) van de raaklijn in een punt. Elk punt heeft een verschillende functiewaarde. In elk punt is de raaklijn ook anders, elk raakpunt heeft een verschillende richtingscoëfficiënt. Deze raaklijn kan stijgend, dalend of horizontaal zijn. De richtingscoëfficiënt van de raaklijn is dus de afgeleide.   

De afgeleide verandert telkens, dus de afgeleide is ook een functie! .

De afgeleide van een functie is de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in een punt van die functie. Roberta toont ons zo'n afgeleide van een functie op een grafiek en laat zien wat je allemaal kan met de afgeleide van een functie!

Elke functiewaarde is anders. En ook elke raaklijn is anders. Ze hebben dus allemaal een verschillende richtingscoëfficiënt of rico. De rico van die raaklijn is eigenlijk de afgeleide. En de afgeleide is ook een functie. Roberta berekent deze in de video. Er zijn verschillende schrijfwijzen. 

De mogelijkheden zijn: 

##f' (x) =  D (fx) = (df(x))/(dx)##

Kies zelf een schrijfwijze of gebruik de schrijfwijze die je leerkracht gebruikt voor de afgeleide van een functie

 

Voor wie is deze video over de afgeleide van een functie bestemd? 

Deze lesvideo is bestemd voor leerlingen Wiskunde van de derde graad in het ASO, BSO, TSO en KSO. Dit onderwerp valt onder de categorie analyse bij het vak Wiskunde. Dit filmpje legt de basis voor het berekenen van afgeleiden. Kijk zeker ook naar de andere video's over afgeleiden!  

 

Over de leerkracht die je de afgeleide van een functie uitlegt.

Leerlingen van de derde graad zijn doorgaans vrij moeilijk te imponeren. Ze hebben immers al geruime tijd les gehad, hebben al veel moeten leren, hebben veel gezien en meegemaakt tijdens hun schoolloopbaan. Nu, dan staat hen toch wat te wachten als ze Roberta op onze website ontmoeten bij de eerste les die ze van haar bekijken. Roberta past namelijk allesbehalve in het profiel van de klassieke wiskundeleerkracht. Wat wil ik daar nu precies mee zeggen? Wel, Roberta mag dan wel les kunnen geven bij WeZooz Academy (en dat doet ze schitterend!), haar interessegebieden liggen enkele tienduizenden kilometers hoger. Ze zou je namelijk ook gemakkelijk de les kunnen lezen, of dingen kunnen leren over vergevorderde fysica, sterrenkunde en zelfs raketbrandstof! Roberta, die geboren is in Nederland, maar in Californië (VS) haar master in de fysica (met specialisatie sterrenkunde) behaalde, kan je dus precies vertellen hoe diep of uitgebreid wiskunde precies gaat. Maar om op haar niveau te komen, zal je online nog veel moeten leren. Gelukkig kan dat op onze website van de experte zelf. Denk je dat je nu een idee hebt van wie Roberta is? Welnee! Want er is nog meer! Als ze NASA niet aan het leren is hoe het nu precies zit met getijdestaarten van bolvormige sterrengroepen, dan trekt ze haar ruige schoenen aan op het rugbyveld! Yes, this lady is full of surprises. En juist daarom is ROBERTA eveneens AWESOME!

Over WeZooz Academy

WeZooz Academy is een online leerplatform met lesvideo’s, oefeningen en toetsen voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met WeZooz Academy ben je perfect in staat om het beste uit jezelf te halen en dat op een leuke manier. LOL = Learning On-Line! Klik op gratis proberen om meer lesvideo’s te bekijken en onze oefeningen te proberen.

 

Zijn er nog video's over afgeleiden?

Wil je meer weten over afgeleiden, check dan zeker en vast ook deze video.

 


wiskunde functie functies rico functievoorschriften grafieken definities afgeleiden afleiden afgeleide f(x) richtingscoëfficiënten raaklijnen x-a functiewaardes ricos rico's Df(a) f(x)-f(a) differentiequotiënten analyse


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!