Wiskunde

Afgeleide berekenen van ##x^n##

Roberta legt in deze video uit hoe je de afgeleide berekent van x tot de nde. (3de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Afgeleide berekenen van ##x^n##Afgeleiden berekenen.

 

Waarover gaat deze video ivm afgeleiden?

In deze video verdiept Roberta zich in de het berekenen van afgeleiden. Afgeleiden berekenen zijn erg belangrijk als je een goede basis wil hebben voor wiskunde. Met deze simpele oefeningen, legt Roberta je uit hoe je afgeleiden kan berekenen en hoe ook jij kan genieten van hun wonderbaarlijke krachten! 

 

Hoe moet je afgeleiden berekenen?

Als alle machten omlaag gaan, kunnen we spreken van afgeleiden. Roberta geeft je de formule en maakt een oefening om afgeleiden te berekenen

De formule is ##Dx^n = nx^(n-1)##. 

Je vermenigvuldigt dus met de macht en verheft het getal tot de oorspronkelijke macht min één. Hieronder vind je enkele oefeningen: 

 

Voorbeeld 1: ##Dx = 1 x^(1-1) = 1 x^0 = 1 1 = 1##

Voorbeeld 2: ##Dx^2 = 2 x^(2-1) = 2 x^1 = 2x##

Voorbeeld 3: ##Dx^3 = 3 x^(3-1) = 3x^2##

 

Opgelet voor het volgende voorbeeld! De afgeleide van een constante als er geen onbekende bij staat, is gelijk aan 0. 

Voorbeeld 3: ##D5 = 0##

 

Voor wie is deze video bestemd? 

Deze lesvideo is bestemd voor leerlingen Wiskunde van de derde graad in het ASO, BSO, TSO en KSO. Dit onderwerp valt onder de categorie analyse bij het vak Wiskunde. Dit is een uitleg over afgeleiden die de basisformule uitlegt. Kijk dus zeker ook naar de andere filmpjes over afgeleiden berekenen!  

 

Over de leerkracht die je tweedegraadsvergelijkingen uitlegt.

"Leerlingen van de derde graad zijn doorgaans vrij moeilijk te imponeren. Ze hebben immers al geruime tijd les gehad, hebben al veel moeten leren, hebben veel gezien en meegemaakt tijdens hun schoolloopbaan. Nu, dan staat hen toch wat te wachten als ze Roberta op onze website ontmoeten bij de eerste les die ze van haar bekijken. Roberta past namelijk allesbehalve in het profiel van de klassieke wiskundeleerkracht. Wat wil ik daar nu precies mee zeggen? Wel, Roberta mag dan wel les kunnen geven bij WeZooz Academy (en dat doet ze schitterend!), haar interessegebieden liggen enkele tienduizenden kilometers hoger. Ze zou je namelijk ook gemakkelijk de les kunnen lezen, of dingen kunnen leren over vergevorderde fysica, sterrenkunde en zelfs raketbrandstof! Roberta, die geboren is in Nederland, maar in Californië (VS) haar master in de fysica (met specialisatie sterrenkunde) behaalde, kan je dus precies vertellen hoe diep of uitgebreid wiskunde precies gaat. Maar om op haar niveau te komen, zal je online nog veel moeten leren. Gelukkig kan dat op onze website van de experte zelf. Denk je dat je nu een idee hebt van wie Roberta is? Welnee! Want er is nog meer! Als ze NASA niet aan het leren is hoe het nu precies zit met getijdestaarten van bolvormige sterrengroepen, dan trekt ze haar ruige schoenen aan op het rugbyveld! Yes, this lady is full of surprises. En juist daarom is ROBERTA eveneens AWESOME!"

 

Over WeZooz Academy

WeZooz Academy is een online leerplatform met lesvideo’s, oefeningen en toetsen voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met WeZooz Academy ben je perfect in staat om het beste uit jezelf te halen en dat op een leuke manier. LOL = Learning On-Line! Klik op gratis proberen om meer lesvideo’s te bekijken en onze oefeningen te proberen.

 

Zijn er nog video's over afgeleiden.

Wil je meer weten over afgeleiden, check dan zeker en vast ook deze video.


wiskunde formule basis oefeningen berekenen afgeleiden Dxn nxn-1 Dx solden afleiden oefening theorie


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!