Biologie

De Evolutie van de Mens: Bipedalisme!

In deze video heeft Jeroen van het Museum voor Natuurwetenschappen het over bipedalisme en hoe de ontdekkingen hieromtrent gebeurd zijn. (3de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt één van onze gratis lesvideo’s.
Bekijk de volledige video door je GRATIS te registreren of aan te melden.

Gratis proberen Aanmelden

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player
De evolutie van de mens: het bipedalisme.

 

Deze video werd gemaakt in samenwerking met het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

Ga zeker en vast een kijkje nemen op de website!

 

WAAROVER GAAT DEZE VIDEO OVER EVOLUTIE?

In deze video vertelt Jeroen van het museum voor Natuurwetenschappen je alles over het bipedalisme in het kader van de evolutie van de mens.

 

WAT IS BIPEDALISME EN WAT WAREN DE EERSTE ONTDEKKINGEN HIEROMTRENT?

Ergens in Oost-Afrika vond men naast de stoffelijke resten van Lucy, ook enkele voetstappen terug van deze Australopithecus. Meer bepaald in Laetoli, vandaar de naam "de voetstappen van Laetoli". Men zag enkel voetstappen van 2-voeters en niet van voorpoten. We kunnen dus spreken van bipedalisme. De voetstappen dateren van ongeveer 3 500 000 jaar geleden. Je kan een ingedrukte hiel zien en een rij tenen.

Aan de resten van deze Australopithecus zie je ook aan de kop, de rug en de poten dat we hier te maken hebben met iemand die rechtop liep. Als je het skelet van de mens en dat van een aap naast elkaar legt, zie je dat het foramen magnum bij de mens meer naar voor zit, net zoals bij Lucy. De rug van de mens loopt in een S en dat van een chimpanzee in een boog, de 4 poten van een aap zijn ongeveer evenlang, terwijl dat bij de mens helemaal niet het geval is en de heup van de mens is eerder komvormig, terwijl dat bij de aap veel platter is. Lucy lijkt op al deze vlakken meer op een mens dan op een chimpanzee. Dit zijn dus uiterst belangrijke ontdekkingen bij het onderzoek naar de evolutie van de mens.

 

ZIJN ER NOG VIDEO'S OVER DE EVOLUTIE VAN DE MENS?

Wil je meer weten over de evolutie van de mens, bekijk dan ook deze video. 


twee skelet evolutie mens natuurwetenschappen biologie australopithecus voeten aap bipedalisme museum voor Natuurwetenschappen Laetoli


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!