Wiskunde

Rationaal of irrationaal? Omzetten van een repeterende decimale vorm naar een breuk.

Hoe schrijven we een decimale vorm als een breuk? Annelies legt het uit. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Rationaal of irrationaal? Omzetten van een repeterende decimale vorm  naar een breuk.Rationaal of irrationaal? Omzetten van een repeterende decimale vorm naar een breuk.  

In een andere lesvideo leer je over het verschil tussen een decimaal getal en een decimale vorm. Een decimale vorm splitsen we dan ook nog eens in een repeterende decimale vorm en een niet-repeterende decimale vorm. Voor deze lesvideo gaan we verder met de repterende decimale vormen. We gaan ze leren schrijven als een breuk. Dit doe je niet zomaar. Tijdens het bekijken van de lesvideo zal je zien waarom. Deze leerstof is onderdeel van getallenleer van de tweede graad

Waarover gaat deze lesvideo i.v.m. het omzetten van een decimale vorm naar een breuk?

In deze lesvideo gaat Annelies een repeterende decimale vorm omzetten naar een breuk. Belangrijk! De decimale vorm moet een periode hebben. Het is dus een repeterende decimale vorm. Waarom vallen de niet-repeterende decimale vormen hier uit de boot? Simpel! Ze zijn namelijk niet te schrijven als een breuk!

Rationaal of irrationaal? 

Wat is het verschil tussen een rationaal of een irrationaal getal? Kunnen we het getal schrijven als een breuk? Dan spreken we van een rationaal getal. Is het getal niet te schrijven als een breuk? Dan is het getal irrationaal. Ondertussen heb je ongetwijfeld al de klik gemaakt: een repeterende decimale vorm is een rationaal getal. Een niet-repeterende decimale vorm kunnen we niet schrijven als een breuk. Deze zijn dus irrationaal. 

Zijn er nog lesvideo's over rationale getallen?

Het volledige overzicht van de rationale getallen vind  je hier terug. Een niet-repeterende decimale vorm is dus irrationaal. Hebben wij daar een bewijs van? Jazeker! Annelies toont het in de lesvideo: ##sqrt(2)## is rrationaal. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles. 


decimaal breuk deling breuken rationaal staartdeling delen decimale vorm irrationaal


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!