Wiskunde

Bespreking van een parabool adhv het functievoorschrift

Tine bespreekt in deze lesvideo eerst haar droomman en daarna een parabool. (2de graad)Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Bespreking van een parabool adhv het functievoorschriftDe parabool van een functievoorschrift: bespreking.

 

Waarover gaat deze video ivm de bespreking van het functievoorschrift van de parabool?

In deze video verdiept Tine zich in de bespreking van het functievoorschrift van een parabool.

 

Wat kan je allemaal vertellen over de bespreking van het functievoorschrift van de parabool?

Uit een functievoorschrift kan je al heel veel info halen. Bijvoorbeeld met welk soort parabool (berg of dal) we te maken hebben.

Andere belangrijke zaken zijn de nulpunten en de top. De coördinaten van de top zijn alfa of p en beta of q. Bereken dus alpha en beta om te weten waar de top ligt.

Daarna ga je de nulpunten bepalen. Omdat we te maken hebben met een volledige vierkantsvergelijking hebben we ofwel de discriminant ofwel som en product nodig.

De som = - (b:a), het product = c:a. Om de nulpunten te bepalen moet je 2 getallen vinden waarvan het product bijvoorbeeld minder dan 3 is en de som minder dan 2 is. Dan krijg je bijvoorbeeld x1 = 3 en x2 = -1.

Daarna kan je alle gevonden punten aanduiden in de grafiek en verbinden tot een parabool. Tot slot moet je ook nog het domein en het beeld kunnen bepalen. Dat 1ste vind je door de grafiek te projecteren (plat te drukken op de x-as). Soms is heel de x-as bedekt. Het beeld door dit te doen op de y-as. Het beeld begint altijd bij de top. Vergeet ook niet aan te duiden waar je grafiek daalt en stijgt in je assenstelsel. Zo, tot zover deze korte bespreking :-)

 

Voor wie is deze video over de bespreking van het functievoorschrift van de parabool bestemd? 

Deze lesvideo is bestemd voor leerlingen Wiskunde van de tweede graad in het ASO, BSO, TSO en KSO. Dit onderwerp valt onder de categorie analyse bij het vak Wiskunde. Dit is een geavanceerde oefening op tweedegraadsfuncties, dus zorg er voor dat je weet wat tweedegraadsvergelijkingen zijn. 

 

Over de leerkracht die je de bespreking van het functievoorschrift van de parabool uitlegt.

Liesbeth is een licentiaat in de Wiskunde en is een fulltime nerd. Als ze niet dagdroomt over ruimteschepen en oneindige getallen, dan geeft ze les in het TISCA aan de derde graad Wiskunde. Met veel plezier traint ze haar leerlingen om de mysteries van de wiskunde te ontdekken!

 

Over WeZooz Academy

WeZooz Academy is een online leerplatform met lesvideo’s, oefeningen en toetsen voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met WeZooz Academy ben je perfect in staat om het beste uit jezelf te halen en dat op een leuke manier. LOL = Learning On-Line! Klik op gratis proberen om meer lesvideo’s te bekijken en onze oefeningen te proberen.

 

Zijn er nog video's over tweedegraadsvergelijkingen?

Wil je meer weten over tweedegraadsvergelijkingen, check dan zeker en vast ook deze video.


wiskunde beeld functievoorschrift domein projecteren coordinaten parabool alpha alfa bèta top besprekingen functievoorschriften dalparabool bergparabool bespreken stijgende dalende projecties parabolen tweedegraadsvergelijkingen bespreking


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!